Now Reading:
Predsjednik Milanović na obilježavanju 30. obljetnice osnutka „Puma”: Hrvatski Ustav je iznad svega, zvjezdano nebo svima nama!
Full Article 3 minutes read

Predsjednik Milanović na obilježavanju 30. obljetnice osnutka „Puma”: Hrvatski Ustav je iznad svega, zvjezdano nebo svima nama!

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske, u petak je stigao u Varaždin na obilježavanje 30. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade „Puma’”.

Brigada je osnovana upravo na današnji da, 23. prosinca 1992. godine Odlukom predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Franje Tuđmana.

Kroz brigadu je prošlo oko 4.500 pripadnika, od kojih je 91 poginuo i jedan se vodi kao nestali, a tijekom svog ratnog djelovanja pripadnici postrojbe oslobodili su 748 četvornih kilometara teritorija u Republici Hrvatskoj i susjednoj BiH.

Na početku svečanosti u vojarni 7. gardijske brigade novim su pripadnicima Puma uručene beretke, a zapovjednik 2. oklopne-mehanizirane bojne „Puma” Krunoslav Slavinac naglasio je da je jedna od njihovih zadaća da i dalje jačaju i grade postrojbu na čvrstim temeljima Domovinskog rata.
-Činite to domoljubljem, požrtvovnošću, hrabrošću i zajedništvom.Vi ste budućnost, vis te ti koji će i dalje jačati i graditi sposobnosti i postrojbu u duhu pobjednika. Timski rad, zajedništvo, svakodnevno usavršavanje, usvajanje novih znanja i vještina, put je koji će nas voditi da budemo još spremniji, još jači, za sve zadaće koje nadređeni postave pred nas – kazao je Slavinac.

Vojnicima se nakon toga obratio i predsjednik Milanović te naglasio da je Ustav RH formalno moralni kriterij kojeg se svaki vojnik mora pridržavati.

-Hijerarhije i zapovijedi svojih nadređenih i vrijednosti i slova hrvatskog Ustava. To je iznad svega” – poručio im je predsjednik dodavši kako su oni vojska koja služi Hrvatskoj gdje god pripadnici vojske bili.

-Neprijatelj, i oponent i protivnik smatrati će da je moralno ispravan i na kraju će se ta moralna ispravnost ogledati u oku promatrača, a svako oko je drukčije kao i svaki otisak prsta.
Vi ste hrvatska vojska, branite Hrvatsku i služite Hrvatskoj i gdje god i kada god neki od vas budu išli ili ako su već išli, na školovanje u inozemtstvo, na zapad, sa našim saveznicima, zapamtite da je Hrvatska na prvom mjestu, da branite Hrvatsku, njezinu teritorijalnu cjelovitost i neovisnost, njezin ustavni poredak i da to dolazi uvijek prvo i da to mora biti orijentacijska točka – poručio je predsjednik.

Dodao je kako sve drugo ne znači figa u džepu, nego partnerski i saveznički otvoren pristup bez prevare, bez perfidnosti.
-Vodite računa da ste hrvatski vojnici/vojnikinje, da branite hrvatski ustav i da je to vaš moralni zakon. To je zvjezdano nebo svima nama. Dragi vojnici, drage Pume, poginuli koji su dali živom u Domovinskom ratu, divovi na čijim ramenima vi stojite i na neki način svi stojimo i održavamo se želim vam sretan Božić. Želim vam zdravlje, želim vam razbor i jasan i bistar odabir između moralnog i ne moralnog. Siguran sam da nećete pogriješiti – poručio je Milanović.

Nakon svečanosti, predsjednik je u Kapelici sv. Jurja u vojarni položio vijenac i zapalio svijeću u spomen na poginule hrvatske branitelje, a od 12.15 sudjelovat će na svečanoj akademiji povodom 30. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade ‘Puma’, u varaždinskom HNK.

a.kučić/sjever.hr
23.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.