Now Reading:
Općina Bedekovčina donijela proračun za iduću godinu – iznosi 7 milijuna eura
Full Article 5 minutes read

Općina Bedekovčina donijela proračun za iduću godinu – iznosi 7 milijuna eura

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća Bedekovčina vijećnici su po prvi puta izglasali proračun u eurima za 2023. godinu koji svojom uravnoteženošću predstavlja dobar nastavak rada i u projekcijama za 2024. i 2025. godinu. Za 2023. godinu proračun Općine Bedekovčina iznos 7 milijuna eura.

Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban kazao je kako ovaj proračun obuhvaća puno investicija, puno prihoda koji dolaze iz vanjskih izvora financiranja, europskih fondova i ministarstva, ali i Općina mora osigurati svoj dio ulaganja u projekte.

-U puno stavki bili smo limitirani jer moramo osigurati sredstva za projekte, a istovremeno treba imati sredstva za vrtić, vatrogasnu zajednicu, knjižnicu, sportsku zajednicu. No, uspjeli smo i proračun je većinom glasova donesen, i vladajućih i oporbe – rekao je načelnik.

Proračun za iduću godinu iznosi 7 milijuna eura i to je u odnosu na ovu godinu povećanje od 68,5 posto. Projekcija za 2024. godinu je 5,5 milijuna eura, a za 2025. godinu 5 milijuna eura. Planirani prihodi za 2023. godinu iznose 5,6 milijuna eura, a rashodi 6,3 milijuna eura. Primici od financijske imovine i kreditnog zaduživanja iznose 1,3 milijuna eura, a izdaci za financijsku imovinu i otplatu zajmova iznose oko 660.000 eura. Preneseni višak prihoda iz 2022. godine planiran je u iznosu od 50.000 eura.

-Važno je istaknuti projekte sufinancirane iz vanjskih izvora financiranja. Riječ je o iznosu od 1,4 milijuna eura, a to su projekt dječjeg igrališta kod spomen doma u Lugu Poznanovečkom u iznosu od 33.100 eura koji je sufinanciran sredstvima LAG-a Zeleni bregi i Agencije za plaćanje u poljoprivredi. Tu je i projekt sanacije klizišta Mlinarići koji će sufinancirati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u iznosu od 91.300 eura. Sufinanciranjem Krapinsko-zagorske županije u iznosu od 125.600 eura sanirat ćemo klizište u Čajkovljanskom naselju, a sufinanciranjem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u iznosu od 323.180 eura klizište na starom groblju Bedekovčina. Tu je i projekt opremanja i dogradnje dječjeg vrtića u Bedekovčini sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja u visini od 332.000 eura te projekt rekonstrukcije i prenamjene stare škole u kulturni centar gdje namjeravamo dobiti predujam u visini od 498.750 eura – obrazložio je načelnik Ban.

I predsjednik općinskog Vijeća Općine Bedekovčina Marko Ocvirek kazao je kako je proračun za 2023. godinu dobar. Iako je, kako je rekao Ocvirek, na vijeću bila i žustra rasprava, ovaj proračun je razvojan, a izazovan zbog toga što veliki dio sredstava bude otišao na katastarsku izmjeru.

-Što se tiče katastarske izmjere, zatražio sam da održimo jedan sastanak sa svim vijećnicima i da se donese odluka da se spusti iznos koji moraju mještani katastarske općine Komor platiti, sa 0,36 kuna na 0,18 kuna što bi u konačnici značilo da će Općina morati izdvojiti još više sredstava – dodao je predsjednik Vijeća.

Vezano uz projekte Ocvirek je zadovoljan što se fokus stavio na gospodarstvo, na poduzetničke zone i u Bedekovčini i u Poznanovcu.

Što se tiče katastarske izmjere načelnik Ban na vijeću je rekao da ne vidi veće probleme koji bi se stvorili jer do sada, od svih rješenja koja su izdali, čak 90 posto je do 4 tisuće kuna, a samo 10 posto izdanih rješenja je oko 5 tisuća kuna. S obzirom da za umirovljenike postoji mogućnost otplate na rate, katastarska izmjera ide svojim tijekom.

Vrijedi istaknuti kako će se Općina u idućoj godini riješiti dugoročnog kreditnog zaduženja za financiranje projekta rekonstrukcije javne rasvjete primjenom mjera energetske učinkovitosti i zaštite od svjetlosnog onečišćenja u iznosu od 39 690 eura i za projekt rekonstrukcije i prenamjene stare škole u Kulturni centar u iznosu od 498 750 eura. U potpunosti će se otplatiti i kredit druge faze Dogradnje i rekonstrukcije Dječjeg vrtića u iznosu od 121 050 eura.

Svoju brigu o svim svojim stanovnicima općina nastavlja i u idućoj godini s posebnim naglaskom na mlade i socijalno ugrožene. Tako će tijekom iduće godine Općina sufinancirati troškove stanovanja stalnim korisnicima Centra sredstvima ostvarenih od prodaje stanova na kojima postoji stanarsko pravo Općine u iznosu od 2500 eura.

U Bedekovčini će se i tijekom 2023. nastaviti raditi na poboljšanju komunalne infrastrukture nedovoljno opremljenih naselja namjenskim korištenjem 30% ostvarenih sredstava od naknade koja se naplaćuju u postupcima ozakonjenja nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru na području Općine Bedekovčina

Općina se planira dodatno posvetiti razvoju turizma pa je tako u proračunu za 2023. planiran prihod od turističke pristojbe u iznosu 550 eura koji će se utrošiti poboljšanje uvjeta boravka turista na području Bedekovčine u skladu sa zajedničkim programom Turističke zajednice područja Srce Zagorja nabavkom sadnog materijala za uređenje općinskog središta.

abrkic/msopek/sjever.hr 20.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.