Now Reading:
Hoćemo li uskoro opet morati nositi maske? Epidemiolog tvrdi: „To je stvar opće kulture!”
Full Article 3 minutes read

Hoćemo li uskoro opet morati nositi maske? Epidemiolog tvrdi: „To je stvar opće kulture!”

Porast brojnih respiratornih bolesti uključujući Covid-19, gripu, RSV i druge ‘zimske‘ virusne bolesti haraju i Hrvatskom

“Trostruka epidemija” koronavirusa, gripe i respiratornog sincicijskog virusa, poznata kao R.S.V., koja hara Sjedinjenim Državama, potaknula je nekoliko gradova i okruga, uključujući New York City i okrug Los Angeles, da potaknu ljude da ponovno nose masku u zatvorenim javnim prostorima, piše New York Times, a prenosi Jutarnji.

Stope slučajeva Covid-19 i hospitalizacija u SAD-u porasle su za 56 posto, odnosno 24 posto u posljednja dva tjedna. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuju da je već bilo 13 milijuna oboljelih i 7300 smrtnih slučajeva od gripe ove sezone, a očekuje se da će te brojke rasti u narednim mjesecima.

Porast brojnih respiratornih bolesti uključujući Covid, gripu, RSV i druge ‘zimske‘ virusne bolesti haraju i Hrvatskom. U porastu je broj hospitaliziranih od koronavirusa, tako da smo nakon više mjeseci prešli 600 hospitaliziranih, na respiratoru je 16 osoba, a dnevni broj preminulih pojedinih dana je preko deset.

Gripe, navodno, nije bilo dvije godine, a sada se vratila i zaključno s 11. prosincem zabilježeno je 226 prijava oboljelih od gripe, od čega je više od pola, 122 prijave, zaprimljeno u tjedan dana. Iz tog razloga, uz blagdanska okupljanja možemo očekivati sve veći broj oboljelih.

Maske u Hrvatskoj već dulje vremena, izuzev zdravstvenih ustanova i ljekarni, nisu obavezne.
– Još za vrijeme najjačih valova epidemije koronavirusa, kada bi svi govorili da jedva čekaju staro normalno, govorio sam da se nadam da po pitanju nošenja maski nikad nećemo biti u tom starom normalnom – kaže Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog društva epidemiologa, smatrajući da je nošenje maske stvar opće kulture.

– Ne treba nitko narediti da se nose maske, ali činjenica da za vrijeme nošenja maski nismo imali gripu niti ovoliko virusnih zimskih bolesti, govori samo jedno, a to je da one učinkovito štite od širenja zaraze – kaže Venus, a prenosi Jutarnji.

I epidemiolog, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr.Andrija Štampar, Branko Kolarić, slaže se s kolegom Venusom i smatra da bi masku trebali nositi stariji i osobe lošijeg zdravlja.
– Uvijek savjetujem starijima da nose masku u javnom prijevozu, trgovinama i bilo kojim drugim zatvorenim prostorima kako bi se zaštitili. To ne mora biti propisano nigdje, ali to je dobra praksa – kaže Kolarić.

sjever.hr/jutarnji.hr
17.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.