Now Reading:
Martina Krog šampionka je ovogodišnjeg 20. ocjenjivanja i izložbe meda Krapinsko-zagorske županije: „Uvijek je vrh biti na vrhu!”
Full Article 5 minutes read

Martina Krog šampionka je ovogodišnjeg 20. ocjenjivanja i izložbe meda Krapinsko-zagorske županije: „Uvijek je vrh biti na vrhu!”

Krapinsko-zagorska županija poznata je po mnogočemu, kako po turističkim sadržajima koji iz godine u godinu privlače sve više turista, tako i po odličnim domaćim proizvodima, a visoko mjesto među tim proizvodima svakako zauzima bagremov med.

Prošla godina za pčelare nije bila dobra, ali ova nije razočarala, a kakav su med proizveli imali su priliku pokazati ove godine na 20. ocjenjivanju i izložbi meda Krapinsko-zagorske županije.

Za organoleptičko ocjenjivanje pristiglo je 117 uzoraka meda od 82 pčelara s područja županije, a provedenim ocjenjivanjem, ukupno 52 uzorka zaslužila su zlato, njih 51 srebro te 12 uzoraka broncu.

Proglašenje i dodjela priznanja najboljim pčelarima upriličeni su ove subote u sportskoj dvorani Područne škole Hrašćina gdje su osim medalja zagorskim pčelarima dodijeljene i dvije zahvalnice, a svi posjetitelji mogli su kušati njihov vrhunski med.

Šampionka 20. ocjenjivanja i izložbe meda Krapinsko-zagorske županije je Martina Krog koja je s 19,88 bodova osvojila zlato, a osim medalje osvojila je pehar i novčanu nagradu Županije u iznosu od 2 tisuće kuna.

Drugo mjesto dijele dva pčelara – Dragutin Zajec i Tin Bogdanić koji su sakupili 19,84 bodova, a uz pehar, osvojili su nagradu Županije u iznosu od 1.500 kuna.
Treće mjesto s 19,80 bodova osvojila je Spomenka Škrlec te uz pehar dobila i novčanu nagradu od tisuću kuna.

Martina Krog kazala je kako je odličan osjećaj biti šampion što ne iznenađuje previše s obzirom da se njeni roditelji već 30 godina bave pčelarstvom, a ona se po završetku Agronomskog fakulteta priključila ovoj obiteljskoj tradiciji pčelarenja.

-Uvijek je vrh biti na vrhu. Svako treba težiti prema tome gdje god se natječe. Recept za dobar med je da uvijek sve mora biti na vrijeme napravljeno. Mi svake godine mijenjamo veliki broj sača i prije bagramove paše treba izvrcati cvjetni med, tako da se dobije što kvalitetniji bagremov med. Preduvjet je dobra godina, a ova je bila dobra po tome što se bagrem nije smrznuo pri cvatnji i zato smo dobili velike količine bagrema i mislim da su svi pčelari zadovoljni – opisala je ovogodišnja šampionka.

Dražen Kocet, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza koji broji čak 6300 članova kroz 153 udruge ističe kako je to doista velika pčelarska zajednica.

-Vaša županija je jedna vrlo vrijedna košnica u tome, a ovo danas je jedan dokaz vaše velike aktivnosti kroz popularizaciju meda i pčelinjih proizvoda. Zagorski bagremov med ne samo u Hrvatskoj, nego i van granica daje značajne rezultate i potvrdu kvalitete koju ima. Vaš zagorski bagrem je iznad svih ostalih bagrema u Republici Hrvatskoj – rekao je Kočet.

Zadovoljan viđenim i onime što je kušao bio je župan Željko Kolar koji se složio s Kočetom te istaknuo da 52 zlata od ukupno 117 uzoraka potvrđuju kvalitetu rada zagorskih pčelara i kvalitetu njihovog meda.

-Ono što je očigledno je da su potrebni samo dobri vremenski uvjeti i onda naši pčelari kad imaju što vrcati, vrcaju fantastične med – rekao je Kolar.

Pohvalio je akciju Hrvatskog pčelarskog saveza vezanu uz jedinstvenu staklenku koja će biti prepoznatljiva i u koju će pčelari puniti svoj med.
-Mi ćemo dati dodatni touch s etiketom i naš med će biti prepoznatljiv. Pozivamo cijelo vrijeme inspekciju da se borimo protiv onih koji stavljaju na tržište med koji nema veze s medom, da se strože kontrolira uvoz i onda će kvaliteta našeg zagorskog meda još više doći do izražaja na tržištu – rekao je župan.

Dodao je kako je za promociju meda sve spremno.
-Mi smo već pripremili koncept i zajedno ćemo krenuti u promociju. Europska zaštita zagorskog meda osim autohtonosti mora garantirati i kvalitetu, a naši pčelari i mi Županija kao njihov partner to garantiramo. Svaki onaj kupac koji će vidjeti staklenku s našom etiketom i markicom europske zaštite znat će da je točno kupio tu kvalitetu pod tom garancijom zaštite. Vjerujem da će to kupci prepoznati. Već je tradicija naši pčelari većinu svojih proizvoda prodaju na kućnom pragu, a većim pčelirama ćemo pomoći da im otvorimo i neka druga tržišta. U kontaktu sam s nekim eurozastupnicima i vidjet ćemo da li će to biti moguće sljedeće godine u Bruxellesu – kazao je Kolar.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu u Krapinsko-zagorskoj županija Sanja Mihovilić rekla je kako je 20 godina ove izložbe uvijek bilo interesantno i lijepo s obiljem pozitivne energije pčelara koji svoj vrijedan rad potvrđuju tijekom cijele godine u suradnji s pčelama bez kojih svega toga ne bi bilo.

-Bilo je tu i malo lošijih godina, ali volje i truda nikad nije nedostajalo. Kvaliteta se dokazala i kroz zaštitu Zagorskog bagremovog meda i to je posebnost koja obilježava i brendira našu Županiju. Uz naš Zagorski bagremov med KZŽ ima i druge proizvode koji su zaštićeni – meso zagorskog purana, zagorski štrukli i zagorski mlinci koji zajedno s medom čine jedan bogati stol – rekla je Mihovilić te dodala kako su svi zaštićeni proizvodi Hrvatskog zagorja itekako traženi i korišteni u ovom adventskom periodu te pozvale sve da ih kupuju širom Hrvatske, a i izvan nje, jer je upravo kvalitetna zagorska eno-gastro ponuda postala već dobro poznat brend u turističkom segmentu.

Uime Saveza pčelarskih udruga Dragutin Jureša zahvalio je Krapinsko-zagorskoj županiji na svemu što je u proteklih 20 godina učinila za pčelare.
-Da nije bilo Županije, teško bismo se organizirali i teško bi nam bilo nastupati u takvim stvarima – rekao je Jureša.

a.kučić/sjever.hr
17.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.