Now Reading:
Gradovima za gradnju vrtića preko 700 milijuna kuna – evo koji od njih sa sjevera Hrvatske su ostvarili najviše sredstava i gdje će se graditi najviše novih vrtića
Full Article 3 minutes read

Gradovima za gradnju vrtića preko 700 milijuna kuna – evo koji od njih sa sjevera Hrvatske su ostvarili najviše sredstava i gdje će se graditi najviše novih vrtića

Kako piše gradonačelnik.hr, Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je prvu odluku o financiranju gradnje i dogradnje vrtića iz Nacionalnog plana otpornosti i oporavka vrijednu milijardu i 280 milijuna kuna. Ovom odlukom sredstva su dodijeljena za 128 projekata u općinama i 127 u gradovima. Gradovi, njih 75, na ovaj su način za nove vrtićke kapacitete osigurali gotovo 710 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava, a u nastavku saznajte koji od njih sa sjevera Hrvatske je bio najuspješniji te gdje će se graditi najviše vrtića.

Najviše vrtića, čak 16, gradit će se u Zagrebu, dok će se EU sredstvima iz ovog natječaja u Čakovcu izgraditi tri, a u Velikoj Gorici, Koprivnici, Ivanić Gradu i Ivancu po dva.

Treći najuspješniji grad ovoga poziva, odmah nakon Zagreba i Osijeka, je Velika Gorica koja je za gradnju i dogradnju dva vrtića osigurala 27,3 milijuna kuna. Gradit će se dva nova vrtića, u Kurilovcu i Kolarevoj ulici, koji će moći primiti 400 djece. U Velikoj Gorici već se, i prije NPOO sredstava, intenzivno radi na proširenju vrtićkih kapaciteta pa je tako već ove godine, gradnjom jednog novog i proširenjem četiri vrtića, osigurano još 200 novih mjesta, piše gradonačelnik.hr.

Kako navode, četvrta je Koprivnica sa 25 milijuna kuna, koliko im je odobreno za dva nova vrtića. Gradit će se, tako, vrtići na Bajeru za kojega su dobili preko 20 milijuna kuna, što je ujedno i najveći pojedinačni odobreni iznos iz ovog poziva. Uz vrtić na Bajeru, u Koprivnici će se graditi i vrtić u prigradskom naselju Herešin za kojega je osigurano 3,9 milijuna kuna i u njima stvoriti 300 novih mjesta. U tri godine Koprivnica će tako dobiti tri nova vrtića.

Ivanić-Gradu je odobreno 17,5 milijuna kuna za dva vrtića – gradnju nove zgrade DV Ivanić-Grad i dogradnju zgrade DV Sunce u Graberju Ivanićkom u kojima će otvoriti mjesto za još 196 djece. Grad Čakovec osigurao je 10,5 milijuna kuna za dogradnju i opremanje vrtića Cvrčak i Cipelica, te gradnju još jednog novog vrtića. Iznad 10 milijuna kuna je još Grad Ivanec sa 10,38 milijuna kuna za svoja dva projekta, piše gradonačelnik.hr.

Grad Đurđevac osigurao je 9,8 milijuna kuna s kojima će dograditi svoj vrtić Maslačak. Uz postojeću zgradu će izgraditi još jednu sa osam skupina za predškolce, s pripadajućim garderobama, sanitarijama i natkrivenim terasama, priručnom kuhinjom i blagavaonicom.

Svetoj Nedelji odobreno je, pak, 9,72 milijuna kuna za dva vrtića, a Grad Varaždinske Toplice dobio je 8,6 milijuna kuna. Grad Oroslavje osigurao je 6,84 milijuna kuna, Zabok 6,8 milijuna kuna za novi vrtić u Špičkovini, a Grad Pregrada po 5,47 milijuna kuna.

Novi Marof osigurao je 4,9 milijuna kuna za dogradnju svog vrtića, a Varaždinu je odobreno 4,89 za gradnju i opremanje vrtića Hrašćica. Izgradit će četiri nova dnevna boravka – dva jaslička i dva vrtićka, a mjesto će dobiti 64 djece.

Grad Zlatar će sa odobrenih 3,9 milijuna kuna dograditi svoj vrtić Zlatarsko zlato i osigurati prostor za još tri skupine, a isti iznos ide i u Ludbreg.

www.sjever.hr /www.gradonačelnik.hr
14.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.