Now Reading:
Roditelji iz okolice Zagreba bijesni – djeca u školi prisiljena pjevati vjersku pjesmu protiv „debelog Djeda Mraza”
Full Article 2 minutes read

Roditelji iz okolice Zagreba bijesni – djeca u školi prisiljena pjevati vjersku pjesmu protiv „debelog Djeda Mraza”

U jednoj školi u zagrebačkoj okolici inzistiraju da učenici izvode pjesmicu posvećenu vraćanju vjerskih vrijednosti Božiću. Pjesmica je hit na YouTubeu, no ne slažu se svi s tim, pišu 24sata.

Pjesmicu koja je u 11 dana na YouTubeu dosegla gotovo 150 tisuća pregleda izvode dva zagrebačka dječja zbora, Kikići i Genialci, a komentari su uglavnom pozitivni, no s njima se ne slažu svi. Dapače, redakciji 24sata obratili su se roditelji učenika jedne osnovne škole u okolici Zagreba čija djeca za božićnu školsku priredbu trebaju naučiti upravo ovu pjesmicu, čak i ona koja ne pohađaju vjeronauk, a ako ne žele, ne mogu sudjelovati u nastupu.

To je roditeljima neprihvatljivo. Oni naglašavaju kako su protiv nametanja ružnih ideja „o debelom Djedu Mrazu koji ne daruje afričku djecu”, a tvrde i da se pjesma izrazito vjerskog karaktera nameće i djeci drugih vjeroispovijesti.

Ističu kako nisu sigurni kome da se obrate, jer školsku priredbu organizira vjeroučiteljica, a oni se boje da se njihovoj djeci ne “obije o glavu” njihovo nezadovoljstvo, pišu 24sata.

U nastavku donosimo tekst pjesme, pa vam ostavljamo da sami procijenite koja je strana u pravu.

“Vratite nam malog Isusa / Vratite nam sina Božjega / Na proslavi ovoj fali glavni lik / Fali slavljenik / Orašar je super, stvarno je / Al’ ne može zamijenit’ jaslice / U njima je poanta / Glavni lik / Pravi slavljenik

Ma, super su kolači / Fritule / Okićene jelke / Lampice / Zabave i fešte, priredbe / Božićne čarolije

I zabavan je taj neki čudni djed / Podebeo stvor, duge brade, sjed / Darove on nosi djeci svoj / Osim gladnoj afričkoj

Od lažnog sjaja blješti / Cijeli grad / Kobasice i vino svugdje naći ćeš sad / Lumpa se i gušta adventiranje/ Uz malog kralja skrivanje

Novac tu se slavi kao Bog / Kupi, kupi više ovog, onog i tog / Pred kamerama daruj siromašnog / Pa brzo s tim na face il’ blog”

Foto: ilustracija
www.sjever.hr / 24sata.hr
13.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.