Now Reading:
Međunarodni je dan borbe protiv korupcije – Svake godine oko 13 posto BDP-a Hrvatske izgubi se kroz korupciju
Full Article 2 minutes read

Međunarodni je dan borbe protiv korupcije – Svake godine oko 13 posto BDP-a Hrvatske izgubi se kroz korupciju

Današnji dan, 9. prosinac proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv korupcije, a obilježava se od 2003. godine kada je Opća skupština UN posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje.

Korupcija je izrazito negativna pojava koja ugrožava gospodarski, društveni i politički razvoja i napredak općenito te je borba protiv nje najvažniji prioritet ovog trenutka. Ona je složena i teško iskorjenjiva društvena pojava koja se brzo prilagođava na promjene i mutira.

Kako navodi Nacional, čak 97 od 100 građana smatra da je korupcija u Hrvatskoj raširena. Građani glavnim uzrokom korupcije u Hrvatskoj smatraju materijalizam i želju za stjecanjem osobnog bogatstva pojedinaca. Drugi uzrok je neučinkovitost sudova, te političari i politička scena u Hrvatskoj. Više od 70 posto građana smatra da je uzrok i klima u društvu koja korupciju prihvaća kao dio naše kulture.

Korupcija uništava sve segmente hrvatskog društva, razara potencijale i onemogućava rast, razvoj i napredak. Svake godine oko 13 posto BDP-a Hrvatske izgubi se kroz korupciju, a što iznosi više od 15 000 kuna po svakom stanovniku, prenosi HRT.

– Hrvatsko društvo mora biti oslobođeno političke korupcije, trgovine utjecajima i pozicijama. Na političkim akterima koji su danas na pozicijama političkog odlučivanja leži teret najveće odgovornosti, jer imaju moć da političkom voljom osiguraju promjenu – istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a, a prenosi HRT.

www.sjever.hr/www.nacional.hr/www.hrt.hr
09.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.