Now Reading:
Najbolje ocijenjen projekt u RH: Alat u učenju nastao na FOI-u koristi se na 300 kolegija u 26 zemalja svijeta!
Full Article 4 minutes read

Najbolje ocijenjen projekt u RH: Alat u učenju nastao na FOI-u koristi se na 300 kolegija u 26 zemalja svijeta!

Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu ugostio je projekte partnere na međunarodnom trogodišnjem Erasmus+ projektu Inoviranje dizajna učenja u visokom obrazovanju vrijednog 3 milijuna kuna kojeg vodi i koordinira profesorica Blaženka Divjak. Riječ je o najbolje ocijenjenom i jedinom dodijeljenom projektu u toj kategoriji i u tom iznosu i Hrvatskoj.

Na projektnom sastanku sudjelovali su predstavnici partnerskih visokih učilišta iz nekoliko europskih zemalja: Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta J. W. Goethe iz Frankfurta, Otvorenog učilišta iz Londona te finskog Sveučilišta Oulu.

Divjak je govoreći o projektu naglasila kako zajedno rade na nekoliko različitih pravaca prije svega na razvoju dizajna, učenja, izradi posebnih alata i softvera koji pomažu u uvođenju nekih novih praksi i novih tehnologija u visoko obrazovanje, a s druge strane pomažu nastavnicima da se u radu sa studentima služe takvim tehnologijama i analitikama učenja.

– Ovo je samo nastavak projekta i radi se o timu koji je radio i na prethodnom projektu, a sada nastavljamo jer su se stvari koje smo razvili pokazale zaista uspješnima, kao primjerice ovaj alat za dizajn učenja i analitike učenja se već sada upotrebljava u 25 država svijeta. Ovaj projekt pokazuje da su FOI i Hrvatska u samom europskom vrhu i u ovom dijelu možemo konkurirati svima na europskoj razini – izjavila je Divjak dodavši kao su sve institucije uključene u projekt vrhunska europska sveučilišta i da su njihova iskustva dragocjena.

Dekanica FOI-a Nina Begičević Ređep čestitala je profesorici Divjak i njenom timu na dobivanju ovog izuzetno značajnog projekta koji se bavi inovativnim konceptima učenja i poučavanja koji će doprinijeti strateškom razvoju fakulteta.

-Najbolje je ocijenjen takav projekt u Hrvatskoj i jedini odobren i to sa najvećim proračunom od 3 milijuna kuna. Sam alat već sada se koristi na 300 kolegija u 26 zemalja svijeta što je izuzetno veliki broj. U okviru projekta taj alat i sama metodologija će se još dodatno unaprijediti s našim partnerima na ovom projektu i vjerujemo da će se još više diseminirati te otvoriti na još većem broju institucija u još većem broju zemalja i na još većem broju kolegija – rekla je Begičević Ređep.

-S ovim institucijama i stručnjacima njegujemo jako dobru suradnju te surađujemo na još nekoliko međunarodnih projekta, a isto tako i projekte Hrvatske zaklade za znanost. S ponosom mogu reći da su najbolji partneri uključeni na ovaj projekt – dodala je dekanica.

Stručnjaci sa Sveučilišta J.W. Goethe iz Frankfurta i Otvorenog sveučilišta u Londonu izrazili su zadovoljstvo što mogu biti dijelom ovog projekta na varaždinskom Fakultetu koji je unaprijedio fantastičan obrazac dizajna učenja i sretni su što mogu naučiti kako ga implementirati na svojim sveučilištima i u radu sa studentima.

Profesor Mirza Žižak s Medicinskog fakulteta sa svojim timom već dugi niz godina surađuje s FOI-em, te ističe kako su od te suradnje svi samo profitirali.

– Zahvaljujući toj suradnji i primjeni inovacija u učenju Medicinski fakultet smo stavili u sam vrh fakulteta koji su zaista otišli jako daleko u razvoju primjene e-učenja. Kad se dogodila pandemija mi smo bezbolno prešli na online edukaciju upravo zahvaljujući tom radom prije same pandemije. Tijekom ovog projekta naučili smo e-learning analytics koji ćemo uskoro početi primjenjivati i koji je predstadij za primjenu umjetne inteligencije u edukaciji. Veselim se sljedeće 3 godine zajedničkog rada na ovom projektu koji će koristiti svim nastavnicima jer daje mogućnost najnovije spoznaje možete uvesti u svoju nastavu – zaključio je Žižak.

Uz poticanje daljnje primjene inovacija u dizajnu učenja na međunarodnoj razini, projektom će se potaknuti zajednička primjena dizajna učenja u virtualnim okruženjima, fleksibilnost u učenju, kao i unaprjeđenje kompetencija nastavnika u visokom za primjenu digitalnih pedagogija.

abrkic/sjever.hr
09.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.