Now Reading:
Predstavnici udruga osoba s invaliditetom KZŽ ukazali na probleme: “Što s našim korisnicima kada više neće imati tko brinuti o njima? Potrebna nam je institucionalna podrška”
Full Article 4 minutes read

Predstavnici udruga osoba s invaliditetom KZŽ ukazali na probleme: “Što s našim korisnicima kada više neće imati tko brinuti o njima? Potrebna nam je institucionalna podrška”

Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca, u petak je u prostorijama Poslovno – tehnološkog inkubatora Krapinsko – zagorske županije održan prijem za predstavnike udruga osoba s invaliditetom s područja KZŽ.

To je prilikom zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek poručila kako je potrebno da se svim osobama s invaliditetom i svoj djeci s teškoćama u razvoju, društvo odnosno zajednica što više prilagođava, kako bi oni živjeli što kvalitetnije i bolje te da su im usluge što dostupnije.

– Krapinsko – zagorska županija dugi niz godina njeguje odličnu suradnju s udrugama osoba s invaliditetom s našeg područja kroz Koordinaciju, ali i kroz različite projekte, kroz sufinanciranje rada tih udruga te kroz pomoć koju pružamo kada god je pomoć nekoj od tih udruga potrebna – pojasnila je zamjenica Petek dodavši kako su udruge OSI KZŽ izuzetno kvalitetne, rade mnogo i pružaju jako puno usluga svojim članovima.

– Njihov rad svakako pomaže i javnim institucijama jer tamo gdje prestaje i ograničen je rad tih institucija i ustanova, nastupaju organizacije civilnog društva i udruge – rekla je Petek.

Objasnila je i kako se na sastanku iskristalizirao jedan od problema, a to je da osobe s invaliditetom, pogotovo osobe mlađe životne dobi, u slučaju da se nešto dogodi u obitelji, nemaju mjesto na kojem mogu kvalitetno nastaviti živjeti.

– Postoji velika potreba smještajnih kapaciteta institucionalnog okvira, tipa organiziranog stanovanja, poludnevnih boravaka za osobe s invaliditetom mlađe životne dobi. To je nešto što ćemo komunicirati s resornim i nadležnim ministarstvom – poručila je zamjenica Petek.

Kako je istaknula predsjednica Udruge distrofičara Krapina, Marijana Janžek tijekom susreta razgovaralo se o poteškoćama i problemima na koje nailaze udruge i njihovi članovi.

– Mi u Udruzi cijele godine puno radimo, pružamo jako puno socijalnih usluga potrebnih našim članovima, od asistenata i pomoćnika, prijevoza, psihološke podrške, rehabilitacije…Ono što nas muči jest to što je sve financirano kroz projekte za koje znamo da se provode iz godine u godinu i nikad na kraju ne znamo što nas čeka iduće godine. Stvaramo stručni kadar koji pomaže našim članovima, ali ne znamo koliko ih dugo možemo zadržati – pojasnila je Janžek te se osvrnula i na drugi problem koji muči članove njihove udruge.

– Svi mi smo osobe koje trebamo pomoć 24 sata na dan. Promišljamo o tome što s nama, što s našim korisnicima kad više neće imati tko brinuti o njima. Htjeli bi apelirati na sustav da se počne o tome razmišljati, da naši članovi ne završe u staračkim domovima, da se počne stvarati institucionalna podrška, kako bi svi mi imali nekakvu budućnost i da bismo svi mi znali da će se netko za nas pobrinuti kada članovi naših obitelji to više neće moći – izjavila je Janžek.

Predsjednik Koordinacije udruga OSI KZŽ, Dragutin Burek rekao je kako je ovaj sastanak bio prigoda da se predoče problemi koji ih muče te da predstave planove i programe narednog perioda.

– Ovo je isto tako prilika da izrazimo jedno veliko hvala Krapinsko – zagorskoj županiji koja nam pomaže u radu i koja je na neki način primjer kako bi institucije trebale pomagati udrugama osoba s invaliditetom. Između ostalog, donijeli smo nekoliko zaključaka te smo naglasili da bi trebalo pojačati kontrolu parkiranja za osobe s invaliditetom jer imamo slučajeve nepoštivanja tih pravila pa tako često osobe s invaliditetom prilikom obavljanja nekog posla pri određenoj instituciji, nemaju mjesto koje je označeno za njih. Budući da je to u nadležnosti policijske uprave, smatram da bi upravo oni trebali pojačati kontrolu tih parkirnih mjesta – objasnio je Burek.

Sastanku je prisustvovala i voditeljica Društva multiple skleroze Krapina, Svjetlana Pripeljaš koja je pak istaknula velik problem prijevoza osoba s invaliditetom na području KZŽ.

Prijevoz za osobe s invaliditetom uopće ne postoji. Danas smo se dogovorili da bi zajednički krenuli u zagovaranje i lobiranje prema nacionalnoj razini, da se zakonski regulira obveza prijevoznika da u svom voznom parku moraju imati barem jedno prijevozno sredstvo koje bi bilo prilagođeno osobama s invaliditetom. Naime, naša je županija u samom vrhu po broju osoba s invaliditetom i imamo veliki problem kod zapošljavanja jer ljudi ne mogu doći od mjesta do mjesta – rekla je Pripeljaš dodavši kako se nada da će u suradnji s Županijom doći do nekog rješenja na zadovoljstvo svih osoba s invaliditetom na području županije.

jmiklauzic/www.sjever.hr
02.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.