Now Reading:
Četvorki u slučaju Kulturana ukupno devet godina zatvora, jedan uopće neće iza rešetaka?
Full Article 3 minutes read

Četvorki u slučaju Kulturana ukupno devet godina zatvora, jedan uopće neće iza rešetaka?

Ivor Vujasinović, Asja Gorski, Ivan Gorski i Dominik Žnidarić, četvero Varaždinaca koji su sudjelovali u incidentu povezanom sa smrću 35-godišnjeg profesora varaždinske Gospodarske škole, Nine Čengića osuđeno je na nešto više od devet godina zatvora.

Iako se njima prvo sudilo za ubojstvo, Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu promijenilo je optužnicu u nanošenje teške tjelesne ozljede u pokušaju. Prvooptuženi Ivor Vujasinović u petak je osuđen na tri godine zatvora, drugoptužena Asja Gorski na dvije i pol, trećeoptuženi Ivan Gorski na dvije, a četvrtoptuženi Dominik Žnidarić na godinu i osam mjeseci zatvora.

Igor Pavlic, glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu na kojem je u petak izrečena presuda pojasnio je kako su oni prvotno bili optuženi kao supočinitelji za kazneno djelo teškog ubojstva, no tijekom postupka, državni odvjetnik izmijenio je pravnu kvalifikaciju djela u kazneno djelo teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom.

Sud u nepravomoćnoj presudi nije prihvatio kvalifikaciju teške tjelesne ozljede s posljedicom smrti jer, kako kaže, na temelju rezultata dokaznog postupka ne nalazi dokazanim da bi žrtva ozljedu glave, koja je u konačnici dovela do smrtne posljedice, zadobila uslijed udaranja optuženika niti da bi optuženici svojim postupanjem izazvali taj pad.

Sud je također utvrdio da je Čengić pao s barskog stolca, no s obzirom na činjenice o njegovom ponašanju nakon pada zaključeno je kako tada nije mogao zadobiti ozljedu sa smrtnom posljedicom.

-Sud nalazi dokazanim da je na izlazu iz Kulturane Čengić zadobio dva udarca te da je i tada došlo do njegovog pada, međutim ne nalazi dokazanim da bi taj pad doveo do smrtne posljedice. Temeljem dokaznog postupka i rekonstrukcije zaključio je da je postojala i treća pozicija na travnatoj podlozi, gdje su mu optuženici zadavali udarce, ali prema nalazu sudskog vještaka, ni tada takva ozljeda nije mogla nastati – pojasnio je Pavlic dodavši kako su postojala tri pada.

Sud je prvi pad isključio kao mogućnost nastajanja ozljede za smrtnom posljedicom zbog žrtvinog ponašanja nakon pada, utvrđeno je i da takve ozljede nije mogao zadobiti ni na travnatoj površini, a postoji dilema je li fatalan bio treći pad na vježbalištu.

-Ne isključuju mogućnost da je on tamo došao i tamo pao i to zbog velike koncentracija alkohola i tableta koje je konzumirao – dodao je Pavlic.

Presuda je nepravomoćna i na nju se mogu žaliti, a svim optuženicima u izrečene će se kazne uračunati i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru iz kojeg su danas pušteni.

tk / www.sjever.hr
02.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.