Now Reading:
Zbog loše vođene aglomeracije na glavnoj cesti u Loboru, mještani na rubu strpljenja, Jembrih: Tko će i kada to sanirati i platiti devastiranu prometnicu?
Full Article 5 minutes read

Zbog loše vođene aglomeracije na glavnoj cesti u Loboru, mještani na rubu strpljenja, Jembrih: Tko će i kada to sanirati i platiti devastiranu prometnicu?

Općina Lobor već se više od godinu dana bori s problemima u zoni izvođenja radova na Aglomeraciji Zabok – Zlatar koja je jedan od strateških projekata šireg zagorskog područja.

Naime, radovi čiji je nositelj Zagorski vodovod, a koji su započeli 17. lipnja 2021. godine na županijskoj cesti ŽC2128 koja je stanovnicima Lobora poveznica sa susjednim općinama, gradovima i ostalim dijelovima županije, puni su nepravilnosti. Cesta je u potpunosti devastirana, oštećene su općinske nerazvrstane ceste, nogostupi, rubnjaci, bankine i betonski opločnici.

Svoje nezadovoljstvo ne skrivaju ni mještani ni načelnica Ljubica Jembrih čije je prvotno veselje zbog početka radova ubrzo preraslo u zabrinutost.

– Tijekom provedbe projekta od 2020. i početka 2021. godine, cijelo smo vrijeme ukazivali na nepravilnosti u njegovom provođenju. Nažalost, nismo imali dobru podršku i komunikaciju od strane nositelja projekta, Zagorskog vodovoda. Na to sam ukazala i na Županijskoj skupštini na kojoj je bio i direktor Zagorskog vodovoda. Usmeno je obećavano da će se to riješiti i da će to biti pravovremeno izvršeno u skladu s pravilima struke – kazala je Jembrih dodavši kako su trenutno u fazi asfaltiranja rovova, odnosno asfaltnih krakova prometnica.

Općina Lobor raspolaže fotografijama stanjem na cestama uoči početka radova, kao i one vezane uz tijek radova, a loša provedba, što pokazuju i fotografije, ostavit će posljedice na kvalitetu izvođenja cijelog projekta i na sve obuhvaćene prometnice.

– Nakon provedbe aglomeracije, naša je županijska cesta sada toliko devastirana da se ne možemo pomiriti s činjenicom da se sanira samo jedan krak županijske ceste jer drugi krak te iste ceste je sada u toliko lošem stanju da jednostavno takav ne može ostati – ističe načelnica.

Nakon dopisa upućenom ŽUC-u da se izvede frezanje pune širine kolnika na 4 cm debljine te da se asfaltira u punoj dužini, stigao je odgovor kako to nije moguće odraditi u punom profilu ceste na lokaciji Lobor, uz napomenu da naručitelj, odnosno Zagorski vodovod, predviđa sanaciju širine jednog voznog traka na kojem je izveden rov.

Ukazujući na brojne probleme u komunikaciji, načelnica ističe kako imaju strpljenja i razumijevanja zbog raskopane prometnice, no na rasplet ovog problema ne gleda s optimizmom, s obzirom da su odgovori koje uspije dobiti obično usmeni. Ono što žele je pisani trag koji ne dobivaju, a s time se u Općini Lobor ne žele pomiriti.

Govoreći o sanaciji rubnjaka, bankina i nogostupa, načelnica ističe kako se to pokušavalo obaviti tijekom lipnja i srpnja, no to tako stoji i dan danas.

– Ni jednog radnika niti firme na tim radovima trenutno nema, iako oni nama u dopisu tvrde da rade na toj sanaciji. To nije točno – tvrdi Jembrih.

Načelnicu, kao i mještane, zanimaju konkretni odgovori na pitanja tko će i kada obaviti sanaciju i tko će to financirati.

Na ponovno upućen zahtjev 30. studenog odgovora također nije bilo. Jembrih naglašava kako je ovo strateški projekt koji se mora realizirati i privesti kraju jer u protivnom će se lokalne samouprave naći u velikom problemu. Naime, to bi moglo utjecati na općinske proračune, s obzirom na njihov udio u Zagorskom vodovodu koji je nositelj projekta.

Nadalje, unatoč svakodnevnim upitima i zamolbama upućenim izvođačima radova da prometnicu označe prometnim znakovima, to dosad nije učinjeno i prometnica nije označena na adekvatan način. U funkciji je samo jedan semafor u jednom smjeru, a budući da mještani nisu na vrijeme i dobro obaviješteni da nailaze na neki prekop ili radove, dolazi do šteta i kvarova na njihovim vozilima.

– Mi kao Općina nemamo nekakav terminski plan jer nismo niti dionik u tom projektu, osim što se radovi izvode na području Općine Lobor. Izvedba radova je po cijeloj dužini kolektora kroz općinu Lobor, tako da je jedan bager na početku, drugi u sredini, treći malo niže i jednostavno ljudi ponekad nisu u nemogućnosti to pratiti, a nisu obaviješteni prometnim znakovima – rekla je Jembrih.

Općina Lobor ima izvorni proračun do 5 milijuna kuna i brine o 90 km nerazvrstanih cesta. Općinske ceste koje su uključene u aglomeraciju doslovce su razrovane već godinu i pol.

– Izvođač radova svo to vrijeme nije brinuo o njihovom održavanju, a do današnjeg dana nisu, nažalost, ni završili sve priključke. I na te propuste upozoravam cijelu godinu, a iznijela sam ih i na Skupštini Krapinsko-zagorske županije – podsjetila je Jembrih te dodala da je Općina, unatoč skromnom proračunu, spremna u nekim se dijelovima uključiti u sanaciju općinskih cesta, ali i o tome već godinu dana čekaju pisani trag. Načelnica napominje kako je županijska cesta njihova glavna poveznica te je, kao i ostali mještani, zabrinuta jer im takva situacija otežava svakodnevni život.

– Cesta mora biti sanirana! O tome tko će ju sanirati, ŽUC iz svog proračuna ili Zagorski vodovod iz projekta, trebaju nas pismeno obavijestiti. Moraju se popraviti i rubnjaci. Doista ne znam na koji način i kada će to obaviti i na ovom prometnom kraku gdje su sada počeli s asfaltiranjem, a oštećene rubnike nisu zamijenili. Naši mještani su s pravom zabrinuti, ali i na rubu strpljenja. Mi tu svakodnevno živimo i nastavit ćemo živjeti i dalje, ali ćemo se i boriti za naše pravo da živimo prema standardima koje svi zajedno zaslužujemo – poručila je načelnica Jembrih.

www.sjever.hr
01.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.