Now Reading:
GRADSKO VIJEĆE VARAŽDINA (aktualac) – Za razliku od Zagreba, u Varaždinu neće biti povećanja cijene vode
Full Article 5 minutes read

GRADSKO VIJEĆE VARAŽDINA (aktualac) – Za razliku od Zagreba, u Varaždinu neće biti povećanja cijene vode

Problemi u prometu, neriješeno pitanje baliranog otpada u Brezju, što će se dogoditi ako se ne izglasa proračun, samo su neke od tema koje su dominirale na aktualnom satu Gradskog vijeća Varaždina.

Upravo je Blaženka Beli (SDP) postavila pitanje što će biti s rješavanjem problema zbrinjavanja bala ako se ne donese proračun.

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je da se otpad tamo balirao više od 8 godina i da je prema registru tamo oko 100 tisuća tona otpada. Kazao je da su posljednji natječaj za rješavanje problema bala radili krajnje transparentno, odnosno da je natječaj rađen prema stvarnim količinama otpada. Bosilj je najavio da će s današnjeg dnevnog reda povući odluku o zaduženju na 120 milijuna kuna, da sve bude potpuno transparentno, kako bi se u međuvremenu dobila ponuda više banaka. Kazao je i da se, ako proračun ne prođe, puno toga gubi.

Lidija Maček (SDP) postavila je pitanje kakva je trenutna situacija s projektom Aglomeracije i je li taj projekt ugrožen.
Bosilj je odgovorio da se ide na novi natječaj za pročistač i da je zbog produljenja ugovora moguće ispoštovati rokove. Kazao je da Varkom radi jako dobro i da zbog velikih ušteda u sustavu cijena vode iduće godine neće rasti.

Josip Garić (SDP) je zapitao je li upitan idući Špancirfest, ako padne proračun, a gradonačelnik je odgovorio da se, ako ne prođe proračun, manifestacije mogu financirati u obimu kao i prošle godine.

Lovro Lukavečki (SDP) tražio je od gradonačelnika da mu pojasni novi model davanja stanova u najam i upitao je li i taj projekt ugrožen ako se ne potvrdi proračun.

Stigao je odgovor da je jučerašnjom podjelom ključeva POS stanova riješena saga koja je trajala deset godina. Bosilj se pohvalio kako je 56 stanova prodano mladim obiteljima po povoljnoj cijeni. Za idući godinu je najavio da će Javna ustanova gradski stanovi u susjedstvu nastaviti graditi POS stanove.

Parkiranje u POS-ovm naselju u Jalkovečkoj – najavljen sastanak s predstavnicima stanara

Silivja Cupar Bilić (HDZ) tražila je odgovor kako će se riješiti problem parkiranja u POS naselju gdje je zbog velikog broja stanara gotovo nemoguće naći slobodno parkirno mjesto.

Bosilj je za petak najavio sastanak s predstavnicima stanara gdje će se razgovarati o ovom problemu. Sveučilište Sjever na raspolaganju ima parking na još gotovo 90 godina kraj POS naselja i tu će, kazao je Bosilj, trebati sjesti i razgovarati o rješavanju problema.

Alen Runac (HDZ) tražio je informacije kakav je situacija s gradnjom grobne kuće na groblju, dodajući da je on kao direktor ostavio potpuno spremnu dokumentaciju za taj projekt vrijedan 30 milijuna kuna. Zanima ga zašto se taj projekt stopira, odnosno zašto se nije ili će se ipak prijaviti na neki od natječaja.

Što se tiče grobne kuće, Bosilj je odgovorio da taj projekt postoji, ali da ne postoji natječaj na koji bi se on mogao prijaviti. Osobno je mišljenja da Gradu trenutno nije potrebno da takav skup projekt od 4 milijuna eura sam financira.

Runca zanima i ima li grad u vidu izgradnju sportske dvorane za trening mladih u Varaždinu koja je prijeko potrebna.
Bosilj je na to odgovorio da se radi na dogradnji 3.i 7 osnovne škole. Dodao je da na škole,ako prođe proračun, idu solarni paneli. Što se tiče sportskih dvorana, odgovor je da se nalazi model za sanaciju balona kraj dvorane u Graberju.

Postavio je i treće pitanje vezano uz izjave Natalije Martinčević iz Reformista koja, napomenuo je, tvrdi da se jedino ta stranka zalaže za sjever Hrvatske. Runac je tražio da se točno pobroje koje su sve projekti oni predložili i pokrenuli otkada sudjeluju u vlasti u Gradu Varaždinu.
Bosilj je odgovorio da postoji programska suradnja s Reformistima, ali ne i koalicija. Poručio je da ne želi ulaziti u polemiku između HDZ-a i Reformista.

Ivana Čehok (Nezavisna lista) zanimalo je hoće li Varaždin prestati biti Švicarska i hoće li svi silni avioni prestati slijetati na varaždinski aerodrom, ne prođe li proračun. Naravno, postavio je to pitanje kroz određenu dozu sarkazma, a kada je postavio više pitanja, predsjednica Vijeća, Zdravka Grđan, oduzela mu je riječ.

Što se tiče odgovora, gradonačelnik je rekao da ne zna što da mu kaže i kako da mu odgovori na njegova hipotetska pitanja. Nije propustio reći da mora riešavati veliki broj problema koje mu je ostavila prethodna vlast kada je gradonačelnik bio upravo Čehok.

Davor Patafta (nezavisni) upitao je je li točna informacija da će sanacija tla koštati 30 milijuna kuna gdje se sada nalaze bale i hoće li se zemlja s te lokacije odvoziti.

Bosilj je potvrdio da će sanacija koštati oko 30 milijuna kuna i da se radi o tom iznosu čak i ako će se zemlja odvoziti na odlagalište opasnog otpada. Dodao je da su tako projektanti predvidjeli.

Prije samog aktualca, prisegom su svoj povratak u Gradsko vijeće potvrdili Alen Runac (HDZ) umjesto kojeg je do sada u vijeću bio Damir Laljek te Ana Petrić (nezavisna vijećnica) koju je dosada u vijeću mijenjala Dorotea Strelec.

s.kalajdžija/sjever.hr
30.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.