Now Reading:
Bosilj i Marković predstavili proračun za iduću godinu i poručili: Ako ne prođe, spremni smo za izbore
Full Article 8 minutes read

Bosilj i Marković predstavili proračun za iduću godinu i poručili: Ako ne prođe, spremni smo za izbore

Uoči nove sjednice varaždinskog Gradskog vijeća najavljene za srijedu, gradonačelnik Neven Bosilj predstavio je novinarima prijedlog gradskog proračuna za iduću godinu koji je po prvi put iskazan u eurima.

Proračun za 2023. godinu iznosi 83,9 milijuna eura i riječ je o konsolidiranom proračunu u kojem su balansirani prihodi i rashodi, kazao je Bosilj istaknuvši da Grad Varaždin vjerojatno ima najveći nadstandard kad je riječ o socijali i društvenoj odgovornosti u Hrvatskoj.

-Prvi smo uveli psihologe, plaćamo gerontodomaćice, prvi smo uveli higijenske uloške u škole, plaćamo na puno radno vrijeme učiteljice u produženom boravku, a ove godine radimo još dodatni iskorak i uz besplatne tople obroke, sada uvodimo i besplatni produženi boravak – najavio je gradonačelnik.

Uvodi se i naknada od tisuću eura za novorođeno dijete te se dižu cenzusi za uskrsnice i božićnice s dosadašnjih 2.750 na 3 tisuće kuna, dok će umirovljenici za spomenute blagdane dobivati iznos u protuvrijednosti 350 kuna.

Zaključivši kako sve u Varaždinu sigurno najviše zanima rješavanje problema baliranog otpada u Brezju , Bosilj je kazao da je to u ovogodišnjem proračunu i projekcijama kroz sljedeće dvije godine, kako bi se mogao provesti postupak koji su propisali Ministarstvo gospodarstva i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, da bi se mogla ishoditi suglasnosti Vlade Republike Hrvatske za zaduženje.

-Sad imamo šest mjeseci rok odluke o odabiru izvođača za sanaciju Brezja i za to trebamo dobiti suglasnost Ministarstva financija za zaduženje i suglasnost Vlade RH za sufinanciranje od 40 posto. Imamo prethodnu suglasnost fonda na to sufinanciranje , ali po provedenom postupku nabave, moramo predati sve dokumente u fond i dobit ćemo tih 40 posto – izjavio je Bosilj.

Bosilj najavio brojne projekte i nastavak već započetih

Gradonačelnik je spomenuo i ostale važnije projekte, među kojima su dogradnja 3. i 7. osnovne škole za koje se upravo dovršava dokumentacija, a na sve varaždinske osnovne škole, na dvoranu Srednjoškolac i na dvoranu u Graberju postavit će se solarni paneli i solarne elektrane.

Prema gradonačelnikovim riječima, u proračunu za iduću godinu predviđeno je i zaduženje za javnu rasvjetu. Istaknuo je da je Grad Varaždin prijašnjih godina, prije energetske krize, trošio 2,9 milijuna kuna godišnje za javnu rasvjetu, a ove godine će to iznositi oko 7 milijuna kuna.

-Problem je u tome što grad ima 6900 rasvjetnih tijela od kojih je svega 800-tinjak LED rasvjeta, sve ostalo je visokotlačni natrij koji troši 4 puta više nego LED rasvjeta. Nama je potencijal uštede iz te zamjene 70 do 80 posto i taj projekt ne ulazi u zaduženje Grada i trebao bi se isplaćivati sam od sebe – kazao je.

Nastavlja se i s projektom Kućanske rampe.
-Ovih dana završava e-savjetovanje i mislim da bi trebali dobiti od Ministarstva graditeljstva, Uprave za strateške projekte lokaciju dozvolu za podvožnjak Wissertova. Nakon toga, raspisuje se natječaj koji će trajati šest mjeseci za izradu glavnog projekta kako bismo konačno krajem sljedeće godine mogli krenuti u realizaciju rješavanja najvećeg infrastrukturnog problema u Gradu Varaždinu – rekao je gradonačelnik.

Kreće se i u projektiranje kružnog toka između Gospodarske i Zagrebačke ulice.
-Imamo predviđena sredstva za otkup zgrada u Varteksu na način da bismo polovicu prebili s komunalnim dugom Varteksa, a polovicu sredstva osigurali bismo u proračunu Grada kako bismo kupili dvije zgrade uz Zagrebačku ulicu i tim objektima dali nove sadržaje. Ide i izgradnja dosta novih ulica, produžetak Langove, spoj Splitske i Trogirske u Grabanicama, idemo s novom cestom iza Konzuma prema crkvi Dobrog pastira gdje ćemo imati novu zonu stambenu i višestambene izgradnje jer je tamo 11/12 gradskog zemljišta. Radimo ceste i infrastrukturu tamo gdje Grad ima svoju imovinu, a ne da se pogoduje privatnim investitorima – naglasio je Bosilj.

Predviđeno i povećanje plaća u javnim ustanovama

– U proračunu su sredstva od gotovo 7 milijuna kuna, odnosno 900 tisuća eura za povećanje plaća u javnim ustanovama u Gradu. Završeni su kolektivni pregovori i kad prođe proračun, potpisat ćemo kolektivne ugovore čime će dobiti i vatrogasci, knjižničari, glumci i tete u vrtićima 6 posto veće osnovice i 65 eura neoporezivog dodatka za prehranu. Plus toga, tetama u vrtićima dižemo koeficijente za 6 posto, tako da njihova povećanja neto iznose od 17 do 21 posto – rekao je Bosilj.

Dodao je da je završen natječaj za obnovu vijećnice i da bi sljedeće godine ili već u prosincu trebao biti potpisan ugovor.

-U slučaju izglasavanja proračuna, vjerujem da ćemo sve uspjeti ostvariti, a ako se ne izglasa, onda smo na privremenom financiranju i možemo samo osnovne potrebe, preuzete obveze od prije podmirivati i ne možemo aplicirati na neke nove stvari – kazao je Bosilj.

Naglasio je da će u tom slučaju sve biti upitno; i dodatna sredstva za VBV, i Špancirfest te da Grad sigurno neće moći organizirati Svjetsko prvenstvo u kuglanju i neka druga sportska događanja..

Kad je riječ o amandmanima na proračun, Bosilj je istaknuo da je do danas pristiglo svega šest amandmana Ane i Hrvoja Petrića.
– Neki su od njih prihvatljivi, ali neki tipa smanjenje prireza sa 7,5 na 5 posto je način da mi zavežu ruke i bace u bazen i traže da plivam svjetski rekord na 100 metara. To je isključivo amandman kojim se želi uzeti 7 milijuna kuna iz gradskog proračuna i mislim da na to ne mogu psistati, s obzirom na sve nadstandarde koje sam nabrojao da imamo u ovome gradu – zaključio je Bosilj.

Marković: Nema nikakvih pogodovanja prema nikome

Novinarima se obratio i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković istaknuo je kako smatra da u ovih godinu i pol dana Varaždinci mogu vidjeti i prepoznati koliko se radi na sustavnoj razini, spomenuvši polupodzemne spremnike za otpad i dječji vrtić u Hrašćici.
.
-Mi smo zatekli vrlo malo EU projekata, a u ovom trenutku samo Sjever – DAN vodi 50 EU projekata, a plus još imamo projekata koje vode neke druge institucije. Znači da smo mi u ovih godinu i pol pokrenuli grad i radimo na sve strane. Dječje igralište u Gojancu se isto priprema i uskoro bi trebali biti potpisani ugovori. Sve ovo što se radi, radi se isključivo na korist naših sugrađana i nema nikakvih pogodovanja prema nikome. Urbanistički se Grad priprema za neke nove projekte i želimo da se ovaj proračun usvoji, kako ne bi došlo do zastoja svega ovoga na nekih šest mjeseci – kazao je Marković.

Istaknuo je da gradonačelnik Bosilj i on u Gradskom vijeću od samog početka teško surađuju
sa svim opcijama.
-To je zato što su sami izbori bili vrlo izjednačeni i odnosi političkih snaga su takvi kakvi jesu. Oni su se poremetili upravo nedavno i s raspadom platforme Budimo grad koja je u jednom trenutku bila naša većina. Mi smo tu većinu izgubili i sada smo cijelo vrijeme, možda nekih godinu dana uspijevali sa svim strankama u Gradskom vijeću i HDZ-om i Budimo grad, osim naravno s bivšim gradonačelnikom Čehokom i njegovom listom koji su apsolutno destruktivni po pitanju bilo čega u ovom gradu, pronalaziti zajednički jezik i prihvaćali njihove prijedloge. Neke prijedloge smo prihvatili i sada, neke možda i nećemo, ali jednostavno drugog načina nemamo – rekao je Marković.

Istaknuo je kako su svjesni da je situacija vrlo, vrlo delikatna, posebice zbog mogućnosti rješavanja nagomilanog baliranog otpada koji u Brezju stoji 17 godina.

-Ovo je prilika da se to sada riješi i sve što se događa u ovoj političkoj areni sada je pitanje nekakvih odnosa snaga u politici, a ne odnosa prema odgovornosti prema našim sugrađanima. Nama je cilj da se ovaj proračun izglasa i da se ovo ne zaustavi, ali nadamo se i želimo da proračun prođe do Nove godine, da se može nastaviti normalno raditi. Ukoliko do toga ne dođe, ide se na izvanredne izbore za gradsko vijeće koji će biti vjerojatno tek na proljeće i sve će ili stati ili biti usporeno, a upitan je i nastavak svih ovih projekata koje smo nabrojali – kazao je Marković te dodao kako su u SDP-u spremni za nove izbore za Gradsko vijeće.

-Smatramo da smo odgovorno radili ovih godinu i pol dana i da građani to mogu prepoznati i na neki način evaluirati naš rad – zaključio je.

a.kučić/sjever.hr
28.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.