Now Reading:
UDAR NA PUŠAČE: Europska unija predlaže drastično dizanje trošarina na cigarete – cijena kutije u Hrvatskoj i za 10 kuna skuplja?
Full Article 2 minutes read

UDAR NA PUŠAČE: Europska unija predlaže drastično dizanje trošarina na cigarete – cijena kutije u Hrvatskoj i za 10 kuna skuplja?

Kako piše Jutarnji list, Europska unija predlaže povećanje najniže moguće trošarine čime bi zadala novi porezni udar duhanskoj industriji. Taj potez značit će ogromno povećanje cijena cigareta u istočnoeuropskim članicama gdje se dio njih i dalje može kupiti za ispod 3 eura.

Europska administracija tako predviđa povećanje najmanje moguće trošarine na cigarete s 1,8 na 3,6 eura za pakiranje od 20 komada. To znači da će duhanski proizvodi drastično poskupjeti što će biti doprinos Europske komisije inflaciji te poboljšanju opće zdravstvene slike, piše novinar Jutarnjeg lista Gojko Drljača.

Cijene cigareta u Republici Hrvatskoj, prema podacima Ministarstva financija, kreću se od 16 do 37 kuna, ali je pretežiti dio vrlo širokog spektra ponude pozicioniran između 20 i 30 kuna po pakiranju, a minimalna trošarina na cigarete je 17,76 kuna što dovodi do maloprodajne cijene od 28,71 kuna po pakiranju.

To znači da bi, ako Europska unija donese ovu odluku, cijene cigareta na hrvatskom tržištu poskupile za najmanje 10 kuna po parkiranju.

S obzirom na to da je maloprodajna cijena cigareta na hrvatskom tržištu trenutačno većinom ispod najniže trošarine koju predlaže Europska unija, može se pretpostaviti da će buduća poskupljenja dodatno smanjiti broj pušača, što je cilj europske administracije.

Osim cigareta, europska rješenja predviđaju i novitete u oporezivanju duhanskih proizvoda poput parilica ili grijanog duhana. Naime, njihovo bi se oporezivanje trebalo približiti oporezivanju cigareta.

Dizanje trošarina trebalo bi podići prihode članica Europske unije za 9,3 milijardi kuna, a najveća poskupljenja očekuju se u Bugarskoj, Slovačkoj, Poljskoj i Mađarskoj.

Cilj europske administracije je imati „tobacco-free” generacije do 2040. godine, a prije toga smanjiti udio korisnika duhanskih proizvoda s 25 na 20 posto već do 2025. godine, piše Jutarnji.

www.sjever.hr / jutarnji.hr
28.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.