Now Reading:
“16 dana aktivizma” u KZŽ: proGLEDAJ oko sebe, akTIviraj se! Anđelko Švaljek: Svoju energiju pokušajmo iskoristiti za pomaganje slabijima i drugačijima!
Full Article 2 minutes read

“16 dana aktivizma” u KZŽ: proGLEDAJ oko sebe, akTIviraj se! Anđelko Švaljek: Svoju energiju pokušajmo iskoristiti za pomaganje slabijima i drugačijima!

Krapinsko – zagorska županija se kroz svoje Povjerenstvo za ravnopravnost spolova uključila u kampanju “16 dana aktivizma”, a koja je počela 25. studenoga na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama te završava 10. prosinca na Međunarodni dan ljudskih prava.

Naime, kampanja “16 dana aktivizma” provodi se svake godine u cijelom svijetu s ciljem ukazivanja na neravnopravnost, diskriminaciju, stereotipe i predrasude prisutne u društvu, a čijeg dalekosežnog negativnog utjecaja često ni sami nismo svjesni. Povjerenstvo za ravnopravnost spolova u suradnji s ZIP portalom kampanju na području naše županije provodi pod nazivom: proGLEDAJ oko sebe, akTIviraj se!

O rodno uvjetovanom nasilju tijekom 16 dana kampanje govoriti će 16 osoba iz javnog života s područja Krapinsko-zagorske županije – svoje poruke javnosti poslat će osam žena i osam muškaraca. U nastavku donosimo poruku predsjednika Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina i direktora Regeneracije Zabok,  Anđelka Švaljeka:

“Neosporna je činjenica da još uvijek živimo u svijetu u kojem većina moći pripada muškom spolu, koliko god se svi zajedno iskreno trudili izjednačavati uloge. Međutim, isto je tako činjenica da i muškarci također mogu biti izloženi različitim vidovima diskriminacije, a čemu možemo gotovo svakodnevno svjedočiti u društvu u kojem živimo. Čvrsto sam uvjeren da su mnogi od nas u nekom periodu života ili nekoj životnoj situaciji, osjetili određene oblike diskriminacije ili predrasuda koji su ponekad varirali od blažih do težih oblika, a oni su se pojavljivali ili kod promjene škole koju bi pohađali, zaposlenja ili promjene radnog mjesta, kod promjene mjesta stanovanja ili slično. Ako uzmemo u obzir da je svijet prepun različitosti, pokušajmo samo zamisliti kako se mogu osjećati oni koji nisu isti kao mi, bilo da se radi o boji kože, nacionalnoj pripadnosti, vjeri ili spolnoj orijentaciji. Iz tog razloga, moj apel je upućen svima nama da smognemo snage i hrabrosti prihvatiti činjenicu da ne možemo svi biti isti, odnosno da smo različiti, a svoju energiju pokušamo iskoristiti za pomaganje slabijima i drugačijima. Istovremeno moramo pokušati shvatiti što su stereotipi, što je diskriminacija i kako nastaju predrasude te kako „etiketiranja“ mogu značajno utjecati na samopouzdanje i samopoštovanje svakog čovjeka.“

Recite NE diskriminaciji, predrasudama, i stereotipima. Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije poziva vas da svi zajedno mijenjajmo poglede, razmišljanja i stavove, te stvaramo bolje društvo.

www.sjever.hr
28.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.