Now Reading:
Predstavnici partnera projekta “Koalicija za ranu intervenciju u djetinjstvu” iz Reykyavika posjetili Centar za odgoj i obrazovanje u Krapinskim Toplicama
Full Article 4 minutes read

Predstavnici partnera projekta “Koalicija za ranu intervenciju u djetinjstvu” iz Reykyavika posjetili Centar za odgoj i obrazovanje u Krapinskim Toplicama

Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu u rujnu ove godine započela je s provedbom projekta „Koalicija za ranu intervenciju u djetinjstvu“ s ciljem povezivanja dionika iz svih sektora rane intervencije u Krapinsko-zagorskoj županiji, kako bi, edukacijama osnaženi, udruženo zagovarali kvalitetnije i dostupnije usluge.

Riječ je o projektu koji se provodi uz podršku Fonda za aktivno građanstvo sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova, a u četvrtak je projekt detaljnije predstavljen tijekom studijske posjete Centru za odgoj i obrazovanje u Krapinskim Toplicama.

Kako ističu predstavnici partnerske ustanove, Gradskog odjela za obrazovanje i mlade u Reykyaviku pružatelji usluga se zalažu za sveobuhvatnu i aktivnu suradnju s djecom i njihovim obiteljima utemeljenu na međusobnom poštovanju i povjerenju. Glavne smjernice za pružanje usluga rane intervencije u djetinjstvu su uočiti i analizirati pokazatelje koji ukazuju da djetetove potrebe nisu zadovoljene, reagirati na indikatore koji ukazuju da djetetove potrebe nisu zadovoljene i dati smjernice o programu integracije usluga te uspostaviti kontakt djeteta s obitelji i glavnim koordinatorom.

Posjet predstavnika partnerske ustanove dionicima rane intervencije u djetinjstvu u Krapinsko-zagorskoj županiji upriličen je kako bi upoznali situaciju na terenu te ponudili najbolje mogućnosti za učenje tijekom provedbe projektnih aktivnosti.

Događanju je prisustvovala i zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek koja je naglasila kako joj je drago što se potpisuje koalicijski sporazum za ranu intervenciju stručnog tipa i sadržaja.

-Krapinsko-zagorska županija već dugi niz godina ulaže znatna sredstva, a i naša glavna zadaća je prepoznati potrebe i javni novac usmjeriti za zadovoljavanje potreba ljudi na terenu u našoj županiji. Ovaj put to su potrebe najmlađih, djece s određenim rizikom – kazala je zamjenica dodavši kako je upravo najmlađima bitno što ranije se uključiti u sustav rane intervencije.

Na području Krapinsko-zagorske županije postoje odlični resursi, resursi Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice u okviru Kabineta za ranu intervenciju, a zamjenica Petek je rekla da se nada da će ovim projektom svi dionici moći dopuniti svoje aktivnosti, a na Županiji je podrška, edukacija, informiranje i senzibilizacija.

Ravnatelj Centra za odgoj o obrazovanje Krapinske Toplice Antun Zupanc naglasio je kako im je iznimno važno biti dio koalicije za ranu intervenciju, dio projekta koji je osmislio i koji će voditi HURID i vjeruje da će HURID i narednih godina biti vjeran partner Centra.

Voditeljica projekta Rane intervencije u djetinjstvu Blanka Turza istaknula je kako su naišli na izvanredan odaziv senzibiliziranih dionika koji su se uključili u projekt i kako joj je iznimno zadovoljstvo što će danas potpisati koalicijski sporazum koji je dokument u koji se uključio čak 17 organizacija iz civilnog sektora te iz sustava obrazovanja i sustava socijalne skrbi i zdravstva, kako bi pružili bolji sustav rane intervencije u djetinjstvu.

-Koalicija je otvorena za sve organizacije i ustanove koje se bave ranom intervencijom i pozivam ih da se uključe – dodala je Turza.

Voditeljica Kabineta za ranu intervenciju Martina Rajačić rekla je kako u Kabinet dolaze djeca koja imaju određene poteškoće, a od aktivnosti koje pružaju u Kabinetu su razvojna procjena, tretmani, savjetovanja obitelji i roditelja djece s teškoćama i pružanje stručne i edukativne podrške.

Osim Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, predstavnici partnerske ustanove posjetiti će i Udrugu edukacijskih rehabilitatora KZŽ, Udrugu Sveta Ana iz Lobora i Dječji vrtić Zvirek u Stubičkim Toplicama te razmijeniti iskustva s predstavnicima regionalne i lokalne samouprave.

jmiklauzic/msopek/sjever.hr 24.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.