Now Reading:
VELIKA POMOĆ MALIM UKRAJINCIMA Učenici u Koprivničko-križevačkoj županiji odsad će lakše komunicirati, a uz pomoć kolega iz đurđevačke gimnazije i brže savladavati gradivo!
Full Article 4 minutes read

VELIKA POMOĆ MALIM UKRAJINCIMA Učenici u Koprivničko-križevačkoj županiji odsad će lakše komunicirati, a uz pomoć kolega iz đurđevačke gimnazije i brže savladavati gradivo!

U prostorima Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac u ponedjeljak je održana primopredaja donacije hrvatsko-ukrajinskih rječnika namijenjenih školama. Rječnike su izradili Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i Europe Direct Zadar u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Veleposlanstvom Ukrajine u Republici Hrvatskoj.

Ovoj se inicijativi priključio i Europe Direct Koprivničko-križevačke županije koji je osigurao rječnike za ukrajinske učenike na području županije.

Primopredaji su prisustvovali zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić, voditeljica projekta Europe Direct Koprivničko-križevačke županije Marina Šandor Krznarić, predsjednica županijskog Društva Crvenog križa Đurđica Trbus, predsjednica GDCK Đurđevac Dubravka Jaković te ravnatelji osnovnih i srednjih škola s područja županije.

Ravnateljica PORA-e Birčić pojasnila je kako je županijski Europe Direct jedan od 11 takvih centara na području Hrvatske koji predstavljaju produženu ruku Europske komisije te promoviraju aktualne mjere namijenjene pomoći građanima.

-Cilj izrade ovih rječnika je ukrajinskim učenicima i njihovim roditeljima olakšati komunikaciju s nastavnicima i građanima, odnosno općenito olakšati boravak i školovanje ukrajinske djece u Hrvatskoj. Priključili smo se inicijativi kako bismo im barem malo pomogli u teškoj situaciji i drago nam je što će rječnici stići u ruke djece koja će ih koristiti u svakodnevnoj komunikaciji – dodala je Birčić.

Rječnik sadrži osnovne pojmove za djecu školske dobi prikazane u slikovnom obliku te napisane na hrvatskom jeziku latiničnim pismom i ukrajinskom jeziku ćiriličnim pismu. Na 44 stranice prevedeno je preko 130 osnovnih pojmova i brojevi do 100 te je prikazana usporedba abecede.

Zamjenik Ljubić poručio je kako je važno suosjećati s patnjama koje prolaze stanovnici Ukrajine te kako im je potrebna pomoć u svakom smislu, a posebno djeci kako bi što mirnije mogla nastaviti obrazovanje.

-Ovo je prilika da zahvalimo svima koji su doprinijeli tome da se osobe koje su morale napustiti svoje domove u Ukrajini ovdje osjećaju dobrodošlo. Zasigurno nije bilo lako sve organizirati, a mi smo, kao Županija i Stožer civilne zaštite, učinili sve što je bilo u našoj moći, prvenstveno u smislu osiguravanja osnovnih materijalnih uvjeta. Hvala đurđevačkom Društvu Crvenog križa na pruženoj ruci pomoći, kao i svim ostalim društvima, te hvala ravnateljima na iznimnom angažmanu da se ukrajinski učenici što uspješnije integriraju u naš obrazovni sustav. Zahvaljujem i svim medicinskim djelatnicima, Službi civilne zaštite i Policijskoj upravi, a prvenstveno volonterima i građanima. Svi ste vi pokazali veliko zajedništvo, a daljnji korak u podršci su upravo ovi rječnici koji će djeci olakšati komunikaciju – poručio je Ljubić.

Predsjednica đurđevačkog Crvenog križa Jaković kazala je kako su od samog početka pristizanja raseljenih osoba s područja Ukrajine iznimno angažiranju u pružanju pomoći u svim situacijama. Pomoć je dosad zatražilo 170 osoba, najviše žena i djece, s time da su se neki od njih vratili svojim domovima, a neki su ostali na području Hrvatske.

-Svima smo pomogli od srca, a veliku nam je podršku pružila Županija. Komunikacija nam je predstavljala velik problem, snalazili smo se kako smo znali, a ovi će rječnici jako dobro doći i djeci i nastavnicima u školama. Hvala svima na pomoći, a posebno obrazovnim djelatnicima koji su dali velik doprinos u cijeloj situaciji i našim volonterima – istaknula je Jaković te najavila kako će učenici iz đurđevačke Gimnazije pomagati svojim kolegama iz Ukrajine u što lakšem savladavanju školskog gradiva.

Zahvalama na donaciji pridružila se i predsjednica Društva Crvenog križa koja je uputila pohvale đurđevačkom Crvenom križu na pomoći raseljenim osobama uz Ukrajine, naglasivši kako su „toplog srca i široke ruke prihvatili sve koji su trebali njihovu pomoć“.

Ravnatelji su zahvalili na ovoj vrijednoj donaciji te istaknuli kako će rječnici doprinijeti boljoj integraciji učenika iz Ukrajine u obrazovni sustav kojih je trenutno 15 na području đurđevačke Podravine, ali i općenito u lokalnu zajednicu.

Najviše učenika s područja Ukrajine nalazi se u đurđevačkoj osnovnoj školi, trenutno devet, a ravnatelj Danijel Domišljanović kazao je kako će rječnici pomoći kvalitetnijoj i boljoj organizaciji nastave te unaprijediti rad obrazovnih djelatnika.

www.sjever.hr / kckzz.hr
22.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.