Now Reading:
Tema o kojoj je potrebno više, češće i glasnije govoriti: Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Zagorju u znaku edukacije, ali i samoobrane
Full Article 2 minutes read

Tema o kojoj je potrebno više, češće i glasnije govoriti: Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Zagorju u znaku edukacije, ali i samoobrane

U sklopu aktivnosti projekta „Novi početak” čiji je nositelj Krapinsko-zagorska županija, a sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, Centar za savjetovanje, istraživanje i edukaciju, SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije u suradnji sa Županijskim timom za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u utorak će u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša Zabok s početkom u 9.30 sati obilježiti Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

U sklopu obilježavanja bit će održana edukativna radionica za učenike na temu prevencije seksualnog uznemiravanja i pokazna radionica samoobrane.

Nasilje nad ženama u Hrvatskoj nije više tema o kojoj se šuti, ali je tema o kojoj se treba više, češće i glasnije pričati. Potrebno je svakodnevno podizati svijest, učiti i pričati o problematici rodno uvjetovanog nasilja, počevši od preventivnih programa za djecu i mlade do specijaliziranih edukacija za stručnjake koji svakodnevno rade sa ženama žrtvama nasilja.

25. studeni je odabran kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo, a koje su postale simbolom nacionalnog i feminističkog otpora.

Ujedinjeni narodi su 1999. godine i službeno potvrdili 25. studeni kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

U Krapinsko- zagorskoj županiji od 2012. godine djeluju SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja kroz koje se utječe na smanjenje rodno uvjetovanog nasilja, osiguravaju se direktna psihološka i pravna pomoć i senzibilizira se javnost za pitanja rodno uvjetovanog nasilja.

Savjetovalište, na adresi Trg Svete Jelene 6, Zabok, kao i telefonske linije 049 639 281, 091 639 2810 i 091 604 2362 otvorene su svakim radnim danom od 8 do 18 sati kao i svake prve subote u mjesecu.

Foto: arhiva
www.sjever.hr
21.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.