Now Reading:
14 predstava, 87 glumaca amatera i puno smijeha: nakon dvije godine pauze u Ludbreg se vraća popularni festival kajkavske komedije
Full Article 2 minutes read

14 predstava, 87 glumaca amatera i puno smijeha: nakon dvije godine pauze u Ludbreg se vraća popularni festival kajkavske komedije

Nakon dvije godine pauze u Ludbregu će se ponovno održati popularni festival kajkavske komedije „Dani Mladena Kerstnera”.

Petnaesto izdanje festivala u razdoblju od 24. do 27. studenoga donosi 14 humorističnih amaterskih kazališnih predstava. Na novu pozornicu ludbreškog Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’ Ludbreg stat će 87 glumaca amatera, a publiku očekuje preko 7 sati programa raspoređenog u 4 dana. Festival svakog dana počinje u 18 sati, a ulaz je besplatan.

Podsjetimo, manifestacija se održava u čast poznatog hrvatskog književnika, scenarista i promicatelja kajkavske književne riječi, rođenog Ludbrežanina Mladena Kerstnera.

Dani Mladena Kerstnera započeli su još 1998. godine kada je u Ludbregu u povodu 70. obljetnice Kerstnerova rođenja održan skup o njegovom opusu. Idućih nekoliko godina program je imao različite sadržaje, no od 2006. godine počinje se održavati u obliku u Festivala kajkavske komedije posvećen amaterskom stvaralaštvu i amaterskim glumačkim družinama koje njeguju kajkavsku komediju.

-Počeci festivala bili su skromni, nastupila je samo jedna dramska skupina. S vremenom se interes povećavao. Značajniji interes i razvoj festivala počinje od 2012. godine od kada na pozornici u Ludbregu gostuje u prosjeku 17 amaterskih družina, što predstavlja i toliko različitih predstava i govora, uzmemo li u obzir činjenicu da su amaterske glumačke družine iz Međimurske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije. Ove godine, zbog dvogodišnje pauze festivala uzrokovane korona situacijom i obnovom dvorane, imamo nešto manji broj prijavljenih predstava, no vjerujemo kako će se već iduće godine brojka ponovno popeti – ističe ravnatelj Centra za kulturu i informiranje Branko Dijanošić.

U ovih 14 godina postojanja festivala na pozornici u Ludbregu je gostovalo 157 glumačkih družina s 1410 glumaca amatera.

-Iz ovih podataka vidi se koliko je to važan događaj ne samo za Ludbreg već za cijeli kajkavski kraj. Festival je proizašao iz njegovanja kajkavske riječi, izvlačenjem iz zaboravljenih pretinaca djela Mladena Kerstnera, našeg pisca, velikog komediografa koji je ne samo stvorio jedan zanimljiv opus nego je uveo u hrvatsku stvarnost i mnoštvo likova koji su postali prepoznatljivi – kaže gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

www.sjever.hr
15.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.