Now Reading:
Župan Stričak darovao knjige najčitačima Varaždinske županije koji su lani pročitali čak 2242 knjige: Još je uvijek gušt uzeti knjigu u ruke!
Full Article 3 minutes read

Župan Stričak darovao knjige najčitačima Varaždinske županije koji su lani pročitali čak 2242 knjige: Još je uvijek gušt uzeti knjigu u ruke!

U Županijskoj palači Varaždinske županije prigodnom svečanošću povodom obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica nagrađeno je 79 najčitača školskih i gradskih knjižnica.

Varaždinski župan Anđelko Stričak koji je knjigoljupcima uručio simbolične nagrade, knjige, podsjetio je kako je 11. studenog 1960. godine Hrvatski sabor donio prvi Zakon o knjižnicama i kako od tada obilježavamo Dan hrvatske knjižnice.

-U Varaždinskoj županiji upriličili smo prijem za njih 79, od toga 75 učenika koji su u prošloj godini pročitali 2242 knjige što je zaista lijep podatak. Između ostalog, bez obzira što živimo u digitalnom dobu kada se sve rješava preko računala, mobitela, još uvijek je gušt uzeti knjigu u ruke čitati, listati. Smatram da ćemo upravo ovakvim prijemima dovesti do daljnje popularizacije knjige i čitanja – rekao je župan te poručio generaciji Z neka ‘guglaju’, ali neka ne zaborave čitati te im preporučio i knjigu koju je sam zadnje pročitao, ‘Alkemičar’ Paula Coelha.

Karla Sačer učenica trećeg razreda OŠ Sveti Đurđ u drugom je razredu pročitala 71 knjigu u svoje slobodno vrijeme na što dnevno utroši oko 2 sata, a najdraži joj je serijal Gregorov dnevnik koji joj je jako smiješan.

Tina Marković iz OŠ Lepoglava sada je učenica osmog razreda, a u sedmom je pročitala 112 knjige. Kaže kako za nju čitanje predstavlja mir i opuštanje, a iako vole sve književne žanrove najdraže su joj one romantične tematike.

Nemam omiljenu knjigu jer ih je previše! – rekla je Tina koja čita nakon što pročita obveznu lektiru uvijek nađe vremena za ekstra literaturu što je obično vikendima.

Draženka Stančić, knjižničarka u OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec i voditeljica županijskog stručnog vijeća školskih knjižničara ističe kako je dugogodišnja tradicija Varaždinske županije o nagrađivanju svojih čitatelja hvalevrijedna.

-Danas se nagrađuju najbolji čitatelji nižih i viših razreda osnovnih škola, srednjih škola i gradskih knjižnica. Učenici su bili jako uzbuđeni kad sam im rekla da ćemo ići ovamo, malo i nervozni, ali riječ je o jednom prekrasnom događaju. Biti školski knjižničar je jako zabavno. Učitelj ima svoju satnicu i zadaće, a mi knjižničari smo tu jedna podloga kao stručni suradnici koji mogu zaista puno doprinijeti u poticanju čitanja – rekla je Stančić ističući kako se književni ukusi dosta razlikuju prema spolu.

-Učenici najviše vole čitati popularnu literaturu, sportske knjige, a učenice vole čitati dosta o životinjama, poznatim ženama značajnima u znanosti, a klasika je Harry Potter, no treba im približiti i druge naslove koji su također dovoljno interesantni – dodala je.
Hrvatsko knjižničarsko društvo je ustanovilo Dan hrvatskih knjižnica s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanje s ulogom knjižnica u informiranju i obrazovanju te razgradnje stereotipnih predodžbi i knjižnicama i knjižničarima.

abrkic/sjever.hr
14.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.