Now Reading:
Župan Kolar na predstavljanju jubilarne pjesničke zbirke “Djedomir” Božidara Brezinščaka Bagole: “On je pokretač i inicijator Enciklopedije Krapinsko-zagorske županije i za nas u Zagorju ostavio je neizbrisiv trag”
Full Article 4 minutes read

Župan Kolar na predstavljanju jubilarne pjesničke zbirke “Djedomir” Božidara Brezinščaka Bagole: “On je pokretač i inicijator Enciklopedije Krapinsko-zagorske županije i za nas u Zagorju ostavio je neizbrisiv trag”

U srijedu je u prostorijama Općine Hum na Sutli krapinsko-zagorski župan nazočio predstavljanju jubilarne pjesničke zbirke “Djedomir” Božidara Brezinščaka Bagole, hrvatskog pjesnika, književnika i prevoditelja. Pjesnička zbirka “Djedomir” odlikuje se jedinstvenom poetičkom i stilskom uobličenošću. Na tragu vidrićevske pejzažne slikovitosti i domjanićevskog patosa prilikom uranjanja u vanjski i unutarnji svijet pjesnik gradi osebujne poetske slike u kojima prevladava prirodna i domovinska motivika.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je angažman Bagole oko izdavanja Enciklopedije Krapinsko-zagorske županije, a za enciklopedije se kaže da je knjiga svih knjiga.

-U međuvremenu, od odluke za izdavanje Enciklopedije pa do rada s leksikografskim zavodom Miroslav Krleža sa preko 150 suradnika radeći na njoj, Bagola je bio motor za izvedbu sam Enciklopedije. I da ništa drugo nije napisao ili napravio, za nas u Zagorju bi ostavio neizbrisivi trag – dodao je Kolar.

Božidar Brezinščak Bagola je pisao je na tri jezika – hrvatskom standardnom, kajkavskom dijalektu te slovenskom, a prevodio s dva jezika – njemačkog i slovenskog. U svom je radu podjednako posvećen prozi, poeziji i esejistici.

Do sad je objavio deset knjiga pjesama, četiri romana, tri knjige pripovijedaka, tri knjige eseja i dvije knjige dnevničkih zapisa. Bio je inicijator i jedan od urednika Enciklopedije Hrvatskog zagorja. Napisao je vodič-knjigu pod nazivom Književnim stazama Hrvatskog zagorja. Ta vodič-knjiga povezuje sve zaseoke, sela i gradove u kojima su rođeni ili su živjeli i jedno vrijeme djelovali hrvatski književnici. Obrađeno je preko devedeset pjesnika i proznih pisaca. Knjiga je prvobitno namijenjena za terensku nastavu hrvatskog jezika i književnosti te promidžbu kulturnog turizma Hrvatskog zagorja, zaokružene pokrajine koja obuhvaća cijeluKrapinsko-zagorsku županiju te dijelove Varaždinske i zagrebačke županije. Uz ova enciklopedijska izdanja uredio je i monografije tvornice stakla Straža, općine Hum na Sutli, Grada Pregrada i Grada Klanjca.

Preveo je 31 knjigu sa slovenskog, 28 knjiga s njemačkog i velik broj članaka s esperantskog jezika. Dobitnik je „Nagrade fonda A. B. Šimić“ za prvu pjesničku zbirku 1971.; „Nagrade dr. Stjepan Kranjčić“ za duhovno pjesništvo 2010.; „Nagrade Rikard Jorgovanić“ za pjesničku zbirku na materinskom humskom govoru 2013; i „Nagrade Franjo Horvat Kiš“ za najbolji putopis 2017.

msopek/sjever.hr 10.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.