Now Reading:
Nastavak hvalevrijednog projekta Grada Čakovca kojim će se za čak 739 osnovnoškolaca iz socijalno ugroženih obitelji osigurati besplatna prehrana
Full Article 3 minutes read

Nastavak hvalevrijednog projekta Grada Čakovca kojim će se za čak 739 osnovnoškolaca iz socijalno ugroženih obitelji osigurati besplatna prehrana

U čakovečkim osnovnim školama i ove je godine osigurana besplatna prehrana za učenike iz socijalno ugroženih obitelji, a potvrđeno je to u utorak na početnoj konferenciji projekta “Prehrana u osnovnim školama Grada Čakovca za školsku godinu 2022./2023.” koji provode Grad Čakovec i čakovečke osnovne škole.

Kako je istaknula direktorica Čakre d.o.o., Damira Vresk riječ je o projektu koji se provodi već duži niz godina, svaku školsku godinu zasebno.

– S projektom smo krenuli 2016. godine, a financira se iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije 2014. – 2020. Nadležno ministarstvo je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koje je i raspisalo natječaj i koje operativno prati provedbu svih naših projekata. Ukupna vrijednost natječaja je ove godine bila 30 milijuna kuna i samim natječajem je ujedno bio i definiran trošak jednog školskog obroka, a on iznosi 5.47 kuna – pojasnila je Vresk te dodala kako se iz tog programa u cijelosti financira cijeli projekt, dakle nositelji projekta nemaju potrebe vlastitog sufinanciranja.

A nositelj projekta je Grad Čakovec u partnerstvu s I. i III. osnovnom školom te osnovnim školama u Ivanovcu i Kuršancu. Projekt se provodi 10 mjeseci, od rujna ove godine do srpnja sljedeće godine i njegova vrijednost je 748.000 kuna.

– To nam je do sada najveći iznos ovog projekta, a specifično je što se iz ovog programa može financirati obrok za djecu koja su u siromaštvu ili u riziku od siromaštva. Ove smo godine tako projektom obuhvatili 739 djece i to 184 učenika u I. osnovnoj školi, 60 u III. osnovnoj školi, 95 učenika u OŠ Ivanovec i 400 učenika u OŠ Kuršanec – rekla je Vresk.

Konferenciji je prisustvovala i gradonačelnica Čakovca, Ljerka Cividini koja je tok prilikom naglasila kako je Grad Čakovec ove školske godine krenuo s besplatnim obrokom za sve učenike u gradskim čakovečkim školama.

– Program prehrane u osnovnim školama nam je preko Europskog fonda za pomoć najpotrebitijima jedna od važnih karika u sufinanciranju takvih obroka. Riječ je o obrocima za 700 djece koja pohađaju I. i III. osnovnu školu, kao i osnovne škole Kuršanec i Ivanovec. Školska je užina vrlo važan obrok i mnogoj je djeci to, nažalost, jedini kvalitetan obrok u određenom dijelu dana, tako da smo se uz besplatni obrok za svu djecu financijski pomogli i sredstvima iz ovog projekta – rekla je Cividini.

Dodala je i kako će država u idućoj godini najvjerojatnije sufinancirati obrok za sve osnovnoškolce u Hrvatskoj te će čakovečki osnovnoškolci tada dobiti još kvalitetnije obroke, s obzirom da se sadašnje cijene obroka kreću do 7 kuna, a prema najavama s državne razine, nova cijena bi bila 10 kuna.

– Sve naše škole imaju dobro opremljene kuhinje i stručno osoblje, stoga vjerujemo da će priprema zdravih, kvalitetnih obroka biti daleko bolja – zaključila je Cividini.

jmiklauzic / www.sjever.hr
08.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.