Now Reading:
KADA SNOVI POSTANU STVARNOST Svestrana Varaždinka Tena svoje je interese pretvorila u biznis: „Motivacija je jača kad vodimo vlastite borbe”
Full Article 4 minutes read

KADA SNOVI POSTANU STVARNOST Svestrana Varaždinka Tena svoje je interese pretvorila u biznis: „Motivacija je jača kad vodimo vlastite borbe”

Kada radite ono što volite, živite sretnije i kvalitetnije – riječi su to kojima nam je Varaždinka Tena Kovačić, inače bivša studentica Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, opisala svoju karijeru u poduzetništvu. Naime, Tena je od ožujka ove godine ponosna vlasnica svog obrta „Manifestus” u kojem je objedinila svoje interese kojih je zaista mnogo. Ova svestrana Varaždinka i bivša MEV-ovka nakon završetka fakulteta bavila se svim i svačim, no kako kaže, ništa nije u potpunosti zadovoljavalo njezin karakter, pa je odlučila zasukati rukave i kao okušati se u svijetu poduzetništva.

Kako nam govori, već i za vrijeme studija na čakovečkom MEV-u na kojem je završila smjer Menadžment turizma i sporta s naglaskom na turizam znala je da se želi baviti kombinacijom dinamičnih, ali i kreativnih poslova koji uključuju menadžment i organizaciju, a budući da nijedan posao koji je radila nije obuhvaćao sve ono što želi, krenula je u vlastiti biznis.

-Tijekom studiranja sam se kroz volontiranje na Špancirfestu i drugim manifestacijama upoznala s event branšom i uslugom hospitalityja koji su me se jako dojmili. Nakon završenog trogodišnjeg studija okušala sam se u raznim poslovima pa tako između ostalog bila chef, radila u korisničkoj podršci, konobarila. Ništa od navedenog nije zadovoljilo moj karakter, stil života ili način na koji se želim pokazati svijetu. Kako bih objedinila sve svoje interese i bila “svoja”, u ožujku ove godine otvaram Manifestus – objašnjava nam Tena čiji se obrt primarno bavi hospitalityjem, vođenjem društvenih mreža, prevođenjem i organizacijom.

Budući da je, radeći razne poslove, shvatila da ako se želi baviti svime što ju zanima i što iskreno voli mora pokrenuti nešto svoje odluka je pala, no nikako ne preko noći. I sama priznaje da joj je za ovaj poduzetnički iskorak bilo potrebno puno hrabrosti, pa je tako prije nego što je otvorila vlastiti obrt sudjelovala na brojnim edukacijama gdje je naučila osnove o pokretanju biznisu, a i dalje svakodnevno uči i istražuje.

-I dalje svakodnevno produbljujem znanje, volju i hrabrost – rekla je Tena.

Iako mnogi možda strahuju od pokretanja vlastitog posla, Tena govori kako sam proces otvaranja obrta nije bio zahtjevan, već je sve teklo vrlo glatko. Svoj je posao pokrenula uz potpore za samozapošljavanje, a kako kaže, svi s kojima se susretala u procesu otvaranja obrta bili su joj od velike pomoći.

Za ulazak u poduzetničke vode, osim edukacija, pripremio ju je i fakultet na kojem je prepoznala važnost uključivanja u projekte i korištenja svake prilike koja nudi nova znanja, iskustva i poznanstva.

-Mnogi profesori su nam kroz svoja predavanja omogućili sudjelovanje u takvim projektima. Kroz studiranje sam prepoznala važnost i ljepotu volontiranja, kroz koje sam stekla bogato iskustvo, brojne kontakte i lijepe trenutke – uspomene koje ću zauvijek pamtiti. Samo volontiranje me dovelo i do pratiteljstva, odnosno hospitality branše koja je vrlo zanimljiva, uzbudljiva, dinamična i zabavna. Gledajući unazad vidim kako su me određeni kolegiji super pripremili za ovaj moj put. Studij mi je definitivno olakšao pisanje poslovnog plana, razumijevanje pravnog pogleda na vlastiti obrt i marketinških “caka”, a velik dio stečenih znanja koristim i u praksi – govori nam ova mlada Varaždinka.

Iako svaki dan nije idealan, pa čak ni kada si sam svoj šef, Tena govori kako čvrsto vjeruje da osobe koje se bave onime što vole i onime u čemu uživaju žive sretniji i kvalitetniji život što je i njezin recept za uspjeh.

-Kad smo sretni na poslu, sretniji smo i privatno. Naravno, ponekad treba dobro zasukati rukave, nije baš svaki dan high life, ali motivacija je jača kad vodimo vlastite borbe – kazala je Tena koja bi svim mladima koji možda ne znaju što žele raditi savjetovala da se okušaju u vlastitom poslu, odnosno da svoje ideje i snove pretvore u stvarnost.

Prema njezinim riječima, bitna je odluka, a dalje će se sve posložiti. S obzirom da na pitanje bi li se gledajući unazad ponovno odlučila na isti studij i isti poslovni put kratko i jasno odgovara kako ne bi ništa mijenjala, čini se da njezin recept djeluje.

-Imam razne ciljeve za budućnost, snovi su veliki, ali čvrsto vjerujem da imam sposobnost ostvariti ih – zaključila je Tena.

Foto: arhiva / privatna arhiva Tena Kovačić
tk / www.sjever.hr
30.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.