Now Reading:
Evo koji gradovi sa sjevera Hrvatske za obrazovanje izdvajaju gotovo polovicu proračuna
Full Article 6 minutes read

Evo koji gradovi sa sjevera Hrvatske za obrazovanje izdvajaju gotovo polovicu proračuna

Vrbovec je lani za obrazovanje izdvojio gotovo 60 posto gradskog budžeta, dok je pak u odnosu na prethodnu godinu najveći skok u davanju za ovu kategoriju ostvarilo Oroslavje. Rezultati su ovo analize podataka Financijske agencije o ulaganju u obrazovanje u konsolidiranim proračunima koju je objavio portal gradonačelnik.hr.

Kako pišu, na prvom je mjestu, gledajući udio za obrazovanje u proračunu, Grad Vrbovec, s izdvojenih gotovo 60 posto sredstava, a na čelnoj poziciji isti grad bio je i u prethodnoj analiziranoj godini. Slijede ga Koprivnica i Pazin koji su također izdvojili više od polovice gradskog budžeta, a i u njihovom slučaju riječ je o upravama koje su se na rang listi najboljih našle i u 2020.-oj. U društvu su im još Križevci, Vukovar, Čakovec i Bjelovar s iznad 45 posto, a krug zatvaraju Velika Gorica, Kutina i Samobor čija su izdvajanja za obrazovanje premašila 43 posto proračuna.

Uzevši u obzir broj stanovnika, za obrazovanje je per capita, iznad četiri tisuće kuna izdvojio Čakovec, a na listi deset najbolje rangiranih još su Vrbovec i Koprivnica s iznosima iznad 3.867,09 kuna po stanovniku.

Promatramo li trend povećanja izdvajanja za obrazovanje u odnosu na 2020. godinu, u 2021. najviše je „skočilo“ Oroslavje. Ovaj mali Krapinsko – zagorski grad uvećao je sredstva za oko 178 posto, piše gradonačelnik.hr.

Grad Vrbovec tako je u analiziranoj godini za obrazovanje izdvojio 51,8 milijuna kuna što je čak 59,19 posto gradskog proračuna. Za potrebe predškolskog odgoja utrošeno je 46,9 milijuna kuna od ukupno ostvarenih prihoda u iznosu od 90,5 milijuna kuna. Također se sufinancira i smještaj djece u vrtićima izvan jedinice lokalne samouprave u 50 postotnom iznosu, odnosno najviše do 1.100 kuna mjesečno.

Što se tiče osnovnog školstva, za materijalne, kadrovske i druge uvjete za redovan rad tijekom 2021. godine izdvojeno je 35,5 milijuna kuna od čega 4,4 dolazi iz državnog proračuna za financiranje decentraliziranih funkcija osnovnog školstva.

Financiraju se i šire javne potrebe u školstvu i obrazovanju i to u ukupnom iznosu od 1,5 milijuna kuna.

Bjelovar je u 2021. godini za osnovnoškolsko i visoko obrazovanje ovaj je grad izdvojio 82,8 milijuna kuna od čega 32,8 za redovni rad i projekte pri čemu razliku sredstava od 49,9 milijuna kuna čine plaće Ministarstva znanosti i obrazovanje zaposlenima u osnovnim školama te vlastiti i ostali prihodi obrazovnih ustanova.

Kao značajniji izdaci tijekom analizirane godine u Bjelovaru su završene energetske obnove I. osnovne škole u vrijednosti od oko 12,2 milijuna kuna, potom V. osnovne škole u vrijednosti od 5,8 milijuna kuna te Područne škole Kokinac u što se uložilo nešto više od 888 tisuća kuna.

Grad Koprivnica u analiziranoj godini za predškolstvo je izdvoji ukupno 26,3 milijuna kuna. Što se osnovnoškolskog obrazovanja tiče, lani je financirana nabava projektne dokumentacije, ishođenja akata za gradnju, troškovi stručnog nadzora i izgradnje Osnovne škole Podolice, projekta vrijednog 40,7 milijuna kuna koji se uspješno realizirao ove godine. Nastavljen je i projekt Odrastanje u jednakosti, vrijedan 1,8 milijuna kuna. Grad je u analiziranoj godini financirao i nabavku radnih bilježnica za sve obvezne i izborne predmete učenicima osnovnih škola kojima je osnivač, a za što je ukupno utrošeno oko 740 tisuća kuna.

Grad Čakovec je jedna od onih hrvatskih sredina koja je ulaganje u obrazovanje prepoznala kao najbolju polugu budućeg razvoja. Nakon šestomjesečnih priprema, od ove jeseni svim osnovnoškolcima s područja Grada Čakovca, iz Gradskog se proračuna u cijelosti financira školska užina. Svaki učenik i ove je godine iz proračuna dobio novčanu pomoć za nabavku radnih bilježnica, mape za likovni odgoj te geografskog atlasa. Pomoć je za učenike od 1. do 3. razreda iznosila dvjesto, za 4. razrede tristo, a za više razrede četristo kuna. Grad je za ovu namjenu osigurao 800 tisuća kuna. Grad, saznajemo, i dalje nastavlja sa sufinanciranjem brojnih izvannastavnih obrazovnih, sportskih i rekreacijskih programa, koji također za cilj imaju stvoriti dodatne mogućnosti za stjecanje novih znanja i vještina koje će djeci omogućiti lakše upisivanje željenih škola i fakulteta.

Grad kontinuirano, već dvadesetak godina, dodjeljuje stipendije studentima te je u njih uloženo preko 35 milijuna kuna, a Čakovec se iz grada u kojem je broj visokoobrazovanih znatno ispod nacionalnog prosjeka transformirao u grad s najviše studenata per capita. Kad se uzme u obzir sve navedeno, samo za nadstandard u osnovnim školama ove godine Grad izdvaja preko pet milijuna kuna, a kad se tome pribroje i građevinski radovi tijekom ljetnih praznika, dolazi se do iznosa od šest milijuna kuna koji se u 2022. godini ulažu samo u osnovnoškolsko obrazovanje.

U predškolski odgoj ulaže se dodatnih 30 milijuna proračunskih kuna, a u srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje preko tri milijuna kuna što znači da je preko 40 posto izvornih proračunskih prihoda u Čakovcu usmjereno u obrazovanje.

Grad Križevci, koji je prošle godine na našem izboru za Najbolji grad ponio naslov najuspješnijeg po pitanju ostvarenog napretka po kvaliteti života, izrazito je orijentiran djeci i mladima te im nastoji biti podrška od najranijih dana pa sve do završetka fakulteta. Osim dara za rodilje, sufinanciranja smještaja djece u dječje vrtiće, osiguravanja dara povodom sv. Nikole, sufinanciranja prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola, provedeno je i više dodatnih projekata kako bi se dodatno podigla kvaliteta života (naj)mlađih stanovnika.

Prošle godine započelo je tako još jedno veliko ulaganje u gradski vrtić te su realizirani 5,1 milijun kuna vrijedni radovi na dogradnji 402 metra kvadratnog prostora, a s namjerom omogućavanja upisa većeg broja djece. Već nekoliko godina Grad osigurava i besplatnu školsku prehranu za učenike u riziku od siromaštva zahvaljujući EU sredstvima. Svake godine nagrađuju se najbolji učenici i njihovi mentori pa je tako prošle godine za tu namjenu izdvojeno 40 tisuća kuna, piše gradonačelnik.hr.

www.sjever.hr / www.gradonacelnik.hr
30.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.