Now Reading:
U cijeloj Hrvatskoj radi 1900 pravosudnih policajaca, a problemi u zatvorskom sustavu samo se gomilaju: „Neće vam nitko doći raditi. Pa mi nemamo opremu”
Full Article 2 minutes read

U cijeloj Hrvatskoj radi 1900 pravosudnih policajaca, a problemi u zatvorskom sustavu samo se gomilaju: „Neće vam nitko doći raditi. Pa mi nemamo opremu”

zatvor

Nakon što je ubojica svoje troje djece Harald Kopitz u lepoglavskom zatvoru počinio samoubojstvo, ekipa RTL Direkta provjerila je s kakvim se problemima suočava zatvorski sustav u Hrvatskoj. Ovaj slučaj samoubojstva deveti je u zadnjih pet godina, a kako piše RTL, ovakav scenarij moguć je zbog prenatrpanosti zatvora i manjka pravosudnih policajaca.

Naime, u cijeloj Hrvatskoj radi njih tek 1900. Za RTL Direkt, načelnik Sektora tretmana Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa Zvonimir Penić objasnio je kako je žilet kojim je Kopitz počinio samoubojstvo dio higijenskog pribora zatvorenika, odnosno kako svaki kod sebe ima britvicu zbog čega nije problem doći do žileta.

Novinarka RTL-a Darinka Trgo piše kako je ovaj slučaj splet više okolnosti, a iz Sindikata poručuju kako je sustav devastiran. Prema riječima Jelenka Kreša iz Sindikata pravosudnih policajaca Hrvatske, njih kronično nedostaje, a nitko ne želi doći raditi.

-Pa mi nemamo opremu. Vi sada imate tečajce i nemate cipele za ljude. Vi nemate osnovno, ne možete obući ljude. I na šta će vam on doći, zašto bi došao – kazao je Krešo.

Naglašava da kada uđete na zatvorska vrata ne znate što vas čeka – hoće li vas taj dan netko napasti, hoće li se zatvorenici međusobno potući, hoće li se netko objesiti, predozirati tabletama, prerezati žile…

-To su velike traume koje ostaju kao posljedica na pravosudne policajce – rekao je Krešo za RTL.

Od 2018. do 2020. godine bilo je 44 pokušaja ubojstva, a u posljednjih pet godina devet zatvorenika se ubilo, dok ih je samo ove godine čak troje. Problemi se ne rješavaju nego gomilaju. Hrvatska već desetljećima nije izgradila nijednu kaznionicu koja bi odgovarala suvremenim uvjetima, a u zatvore se ne ulaže ništa…

www.sjever.hr / rtl.hr
27.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.