Now Reading:
FOTO Ovo su dobrovoljni darivatelji krvi iz Varaždinske županije koji humano, solidarno i besplatno spašavaju tuđe živote
Full Article 3 minutes read

FOTO Ovo su dobrovoljni darivatelji krvi iz Varaždinske županije koji humano, solidarno i besplatno spašavaju tuđe živote

Povodom obilježavanja Dana dobrovoljnih darivatelja krvi koji se u Hrvatskoj svake godine obilježava 25. listopada, Varaždinska je županija priredila već tradicionalni prijem za svoje plemenite sugrađane koji humano, solidarno, besplatno i anonimno spašavaju tuđe živote.

S dobrovoljnim darivateljima krvi susreo se varaždinski župan Anđelko Stričak koji im je zahvalio na humanosti i plemenitosti te uručio mali znak pažnje.

– Danas obilježavamo dan dobrovoljnih darivatelja krvi koji su tom svojom gestom dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno zasigurno spasili brojne živote. Stoga, od srca im jedno veliko hvala. Danas, a i inače najveća stvar je pomoći drugome, a pogotovo ako to nekome može spasiti život zbog čega je ovo zaista jedna velika humana gesta – rekao je Stričak.

Osvrnuo se i na podatak koji govori da je Varaždinska županija treća po broju darivatelja krvi, ali i po prikupljenim dozama.

-To je dobar pokazatelj, a posebno ako uzmemo u obzir da smo ove godine već premašili broj prikupljenih doza u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je pokazatelj kako naši sugrađani u ovim neizvjesnim vremenima u kojima živimo osjećaju solidarnost i potrebu da pomognu drugima – poručio je župan Stričak.

Dobrovoljnim darivateljima koji su se povodom svog dana okupili u Županijskoj palači poručio je kako je davati dio sebe da bi spasili tuđi život nešto zaista iznimno.

-Bez te vaše krvi, mnogi životi bili bi pod upitnikom. To treba jasno i glasno reći i ponavljati. Nažalost, lijepe geste su ono što danas nije pod povećalom. U javnosti je više prisutno ono što loše, no tu smo da činimo lijepe i humane stvari – zaključio Stričak.

Franci Pintarić s područja Gradskog društva Crvenog križa Ivanec dobrovoljno je darivao krv već 150 puta, a kako kaže, svim mladima preporučio bi da idu njegovim stopama.

– Meni to puno znači, dobro se osjećam jer pomažem ljudima. I drugima bi preporučio da daruju krv i da ako počnu ne odustanu – rekao je Pintarić.

Sandra Mintas, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Varaždin objasnila je kako tijekom godine organiziraju brojne akcije na terenu, a darivatelji mogu doći darivati krv i na Odjel za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin.

– Odaziv je uvijek dobar. Naši sugrađani redovito daruju krv, kako na poziv, tako i sami. Varaždinska županija je u usporedbi s drugim županijama prema broju darovanih doza na trećem mjestu što je dovoljan pokazatelj koliko su naši sugrađani plemeniti – kazala je Mintas.

www.sjever.hr
25.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.