Now Reading:
HRABRI PRELET Na današnji dan prije 31 godinu Zagorac Rudolf Perešin upisao se u povijest: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!”
Full Article 2 minutes read

HRABRI PRELET Na današnji dan prije 31 godinu Zagorac Rudolf Perešin upisao se u povijest: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!”

25. listopada 2022. godine obilježava se 31. obljetnica povijesnog preleta pilota stožernog brigadira Rudolfa Perešina avionom MiG-21 iz neprijateljske vojske u Austriju.

Pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstava, stožerni brigadir Rudolf Perešin ostavio je povijesni trag u Hrvatskoj vojsci i Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu kada je 25. listopada 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt u Austriji te svijetu poslao poruku: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!”

Četiri dana poslije, Rudolf Perešin vratio se u Hrvatsku i pridružio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, u čijem je razvoju imao značajnu ulogu. Sudjelovao je u svim važnijim akcijama i operacijama Domovinskog rata.

Poginuo je u vojno-redarstvenoj operaciji “Bljesak” nakon što je njegov MIG-21 bio pogođen iznad Stare Gradiške 2. svibnja 1995. godine. Po njemu su nazvani Zrakoplovno-tehnička škola u Velikoj Gorici te Središte za obuku HRZ-a u Zemuniku.

Povijesnim preletom stožerni brigadir Rudolf Perešin pružio je nadu hrvatskome narodu i svim hrvatskim braniteljima te ih ohrabrio u najtežim danima borbe za slobodu Republike Hrvatske.

Perešinov avion MiG-21 oznake “26 112” nalazio se u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu, a nakon 28 godina, u svibnju 2019. godine, vraćen je u Hrvatsku.

sjever.hr/morh.hr
25.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.