Now Reading:
Uvođenjem eura mijenjaju se i čuveni državni biljezi – evo detalja
Full Article 2 minutes read

Uvođenjem eura mijenjaju se i čuveni državni biljezi – evo detalja

1. siječnja iduće godine datum je kada će se štošta u Hrvatskoj promijeniti. Naime, Hrvatska ulazi u eurozonu što znači da nacionalna valuta kuna odlazi u povijest, a uvodi se euro zbog čega se mijenjao i čitav niz zakonskih propisa. Kako piše net.hr, promijenit će se i jedna od najpoznatijih stvari kada je u pitanju hrvatska birokracija – čuveni državni biljezi koji, barem oni kakve smo dosad koristili, odlaze u povijest.

Biljezi su se do sada izdavali u apoenima od 5, 10, 20 i 50 kuna, a po novome će se izdavati u apoenima od biljeg od 0,66 eura koji će biti u plavoj boji, 1,33 eura koji će biti smeđi, 2,65 eura koji će biti narančaste boje te 6,64 eura koji će biti crveni, piše net.hr.

Ministarstvo financija je navelo, prenosi net.hr, kako se državni biljezi mogu upotrebljavati do njihova iskorištenja uz primjenu fiksnog tečaja konverzije što znači da ako imate biljege u kunama, njih ćete i dalje moći koristiti tamo gdje su potrebni.

Za net.hr, iz Ministarstva financija pojasnili su kako će se državni biljezi, poštanske marke, frankirane markice, lutrijske igre s unaprijed utvrđenim rezultatom, kuponi za popust, kuponi u vrijednosti vraćene robe, ambalaža s iskazanim piktogramom povratne naknade, prepaid bonovi, vrijednosne kartice, poklon-kartice, knjige i druge periodičke publikacije, službeni obrasci i tiskanice te legitimacijski papiri koji su bili tiskani ili u prodaji prije dana uvođenja eura i na kojima su iznosi iskazani u kuni moći koristiti i nakon dana uvođenja eura sve do kada se zalihe ne potroše uz primjenu fiksnog tečaja konverzije.

www.sjever.hr / net.hr
24.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.