Now Reading:
Nova donacija Krapinsko-zagorske županije: u Kabinet rane intervencije stigla prijeko potrebna didaktička pomagala
Full Article 4 minutes read

Nova donacija Krapinsko-zagorske županije: u Kabinet rane intervencije stigla prijeko potrebna didaktička pomagala

Da se Krapinsko-zagorska županija zalaže za što veću kvalitetu socijalne usluge rane intervencije potvrđuje i činjenica da je u posljednje dvije godine u Kabinet rane intervencije koji djeluje u sklopu Centra za odgoj i obrazovanje uložila više od 1,5 milijuna kuna, a u ponedjeljak je stigla i nova, vrijedna donacija – ona u vidu prijeko potrebnih didaktičkih pomagala.

Govoreći o ranoj intervenciji, zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek naglasila je kako je važno da se upravo takva socijalna usluga provodi u lokalnoj zajednici, odnosno obitelji zbog čega se Županija svih ovih godina zalaže da ona bude što kvalitetnija.

Najveće ljudske resurse imamo upravo ovdje u Krapinskim Toplicama. Tu je svakako važna Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama gdje na dječjem odjelu već dugi niz godina djeluje ambulanta kroz koju prolaze sva djeca s neurozdravstvenim rizikom. Ovdje se dobiva ona prva i važna informacija što i kako dalje – pojasnila je Petek te dodala kako je ovdje nedostajao edukacijsko-rehabilitacijski rad što je riješeno u Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice u istom objektu.

Istaknula je i kako je Kabinet rane intervencije otvoren prije dvije godine, a od tada je u njegov rad uloženo više od 1,5 milijuna kuna, kako u opremu, tako i u edukaciju stručnih osoba.

Uz sva ulaganja, u ponedjeljak je stigla i donacija didaktičkih pomagala, a zamjenica Petek naglasila je kako za tim uvijek postoji potreba. Osobno je zadovoljna radom Kabineta i Centra koji su opravdali svoje postojanje.

Ujedno je najavila da će se od resornog Ministarstva tražiti sufinanciranje kako bi usluga rane intervencija na području Krapinsko-zagorske županije bila dostupnija, ali i kvalitetnija.

Gordana Jureković, načelnica Krapinskih Toplica naglasila je kako Centar za odgoj i obrazovanje već dugi niz godina brine o djeci s teškoćama u razvoju.

-U ovom kabinetu osim djece, pomoć, podršku i savjetovanje naći će i roditelji te djece koji se možda isto tako po prvi puta susreću s nekim razvojnim problemima u odgoju svoje djece. Drago mi je da se to sve odvija u Krapinskim Toplicama, Općini koja i inače brine o socijalnim uslugama – rekla je Jureković.

Voditeljica kabineta za ranu intervenciju Martina Rajačić pojasnila je kako se u kabinetu pružaju usluge rane intervencije kroz aktivnosti edukacijsko-rehabilitacijske procjene djece s teškoćama ili rizikom, savjetovanje roditelja ili članova obitelji, uključivanje djece u tretman rane intervencije te praćenje djece s teškoćama ili rizikom.

-Trenutno, na području Krapinsko-zagorske županije kod 120 djece iskazana je potreba za nekim od oblika podrške u kabinetu rane intervencije. 50-ak djece uključeno je u sam tretman rane intervencije, dok ih je 10-ak uključeno u program savjetovanja i praćenja. Uključivanjem djece u tretman rane intervencije na vrijeme mogu se spriječiti teškoće kod djeteta koje smo detektirali i time se razvija njegov maksimalni razvojni potencijal – rekla je Rajačić.

Inače, u kabinetu je odnedavno zaposlen edukacijsko-rehabilitacijski stručnjak na puno radno vrijeme koji provodi ranu intervenciju. Uz podršku i rad cijeloj tima rane intervencije kojeg čine stručnjaci edukacijsko-rehabilitacijskog profila i praktičari rane intervencije pružaju se ove usluge.

-Time je smanjen broj djece na listi čekanja za edukacijsko-rehabilitacijsku procjenu i mogu s ponosom reći da ih trenutno vrlo malo čeka. Osim što provodimo uslugu rane intervencije pružamo i podršku te savjetovanje stručnjacima raznih profila, najčešće u dječjim vrtićima – dodala je Rajačić.

Uime Centra za odgoj i obrazovanje i ravnatelja Antuna Zupanca, Zvjezdana Novina Repovečki zahvalila je Krapinsko-zagorskoj županiji na današnjoj donaciji, ali i na svoj podršci njihovim aktivnostima i sadržajima.

-Koliko je važan kabinet rane intervencije u lokalnoj sredini govore brojke – broj prijavljene djece, djece u riziku ili s već utvrđenim teškoćama, ali i broj stručnjaka koji se javlja našem timu za stručnu i savjetodavnu podršku, ponajprije stručnjaci iz dječjih vrtića. Samim time, možemo reći da je naš kabinet u lokalnoj sredini prepoznat – rekla je Novina Repovečki.

Dodala je i kako su prepoznatljiviji i na nacionalnoj razini. Naime, Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu kao krovna udruga za ranu intervenciju prepoznala je Krapinsko-zagorsku županiju kao partnera i kabinet rane intervencije kao dionika petnaestomjesečnog projekta.

tklopotan / www.sjever.hr
24.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.