Now Reading:
Varaždinci, ostanete li nakon zatvaranja kafića popiti još jednu bit ćete kažnjeni s 260 eura, nema više ni okupljanja na popularnoj „bengi”!
Full Article 5 minutes read

Varaždinci, ostanete li nakon zatvaranja kafića popiti još jednu bit ćete kažnjeni s 260 eura, nema više ni okupljanja na popularnoj „bengi”!

Zbog sve učestalijeg remećenja javnog reda i mira, kao i sve brojnijih primjedbi i pritužbi građana, posebno nakon noćnih izlazaka, Grad Varaždin odlučio je pokrenuti sveobuhvatnu izmjenu dviju postojećih odluka – o ugostiteljskoj djelatnosti, komunalnom redu, ali i uvesti potpuno novu, odluku o javnom redu i miru.

Grad izmjenama, odnosno uvođenjem nove odluke želi stati na kraj remećenju javnog reda i mira i doprinijeti većoj sigurnosti na svom području, a nakon razgovora s predstavnicima PU varaždinske i PP Varaždin, dogovoreno je koje će sve točke ove odluke sadržavati.

Kako je objasnio gradonačelnik Neven Bosilj, policija u pojedinim slučajevima nije imala ingerenciju djelovati što se odsad mijenja, a novost za Varaždince je i da će se prekršaji sankcionirati poprilično drastičnim novčanim kaznama.

-Odluku o javnom redu i miru Grad Varaždin dosad nije imao, a u njoj će, između ostalog, biti zabrana ometanja zatvaranja ugostiteljskih objekata zadržavanjem u istima nakon završetka radnog vremena. Do sada je to bila isključivo odgovornost ugostitelja, a sad će to biti odgovornost gosta. Zateknu li se gosti u ugostiteljskom objektu nakon radnog vremena, policija će napraviti prekršajnu prijavu – rekao je Bosilj i dodao kako je ovakva suradnja s policijom dogovorena kako bi se stanje reda i mira u Gradu podiglo na višu razinu.

U vremenu od 24 do 6 sati ujutro na javnim je površinama zabranjeno konzumiranje alkoholnih pića, kao i njihovo posjedovanje u otvorenoj ambalaži što će, prema riječima gradonačelnika Bosilja, riješiti jedan od gorućih problema okupljanja, kao što je primjerice na benzinskoj postaji u Đureku.

-Imamo i pojačanu brigu o stvaranju buke i bit će zabranjeno reproduciranje preglasne glazbe sa zvučnih kutija ili razglasnih uređaja na otvorenom iznad prihvatljive razine za buku. U noći, u vremenu od 2 do 6 sati, bit će zabranjeno zadržavanje i okupljanje na javnim površinama ispred svih ugostiteljskih objekata. U ingerenciji Grada nisu noćni klubovi koji mogu raditi od 2 do 6 sati, ali u zatvorenom, a ukoliko će se zateći osobe ispred tog objekta, koje galame i konzumiraju alkohol, dobit će prekršajne prijave – dodao je Bosilj.

Odluka stupa na snagu nakon javnog savjetovanja i izglasavanja u Gradskom vijeću, odnosno s 1. siječnjem iduće godine, a kazne za kršenje ovih odredbi iznosit će 260 eura, današnjih 2.000 kuna.

-Da bismo bili još efikasniji, dogovorili smo određene izmjene postojeće odluke o komunalnom redu. Policija dosad uopće nije mogla djelovati na prostoru igrališta 2. osnovne škole i prolaza. Sad smo odluku stavili da je zabranjeno zadržavanje i okupljanje na prostoru dječjih igrališta, škola i vrtića te njihovih pripadajućih dvorišta i objekata u vremenu od 22 do 6 sati – pojasnio je Bosilj.

Grad staje na kraj i spavanju na klupicama i sličnim stvarima, a s obzirom da se građani žale na parkiranje teretnih vozila, nadopunjena je odluka o komunalnom redu na način da je zabranjeno parkiranje teretnih vozila najveće dopuštene mase veće od 3.500 kilograma, priključnih vozila, autobusa, radnih i poljoprivrednih strojeva na javnim parkiralištima.

Zabranjeno je upotrebljavanje građevinskih i drugih strojeva od 22 do 7 sati, kako se ne bi stvarala buka u naseljenim prostorima. Zabranjena je predaja krupnog otpada pravnoj ili fizičkoj osobi koja nema ovlasti za skupljanje i zbrinjavanje otpada jer naši sugrađani predaju otpad koji se onda uskoro nalazi na javnim površinama. Takve stvari želimo prevenirati i spriječiti. Za sve ovo predviđene su prekršajne kazne u rasponu od 66 do 1320 eura što je ekvivalent 10.000 kuna, ovisno o težini prekršaja. Sve to vrijedit će od 1. siječnja iduće godine – pojasnio je Bosilj.

Odluka o obavljanju ugostiteljske djelatnosti koja gradonačelniku daje dodatne ovlasti u javno je savjetovanje stavljana prije dva dana. Naime, u slučaju da restoran ili bar ima dva lakša prekršaja unutar godine dana i prijavu policije, gradonačelnik ima ovlasti skratiti njihovo postojeće radno vrijeme.

– Mislimo da ćemo ovim odlukama, odnosno izmjenama odluka podići razinu javnog reda i mira u gradu Varaždinu – poručio je Bosilj pozvavši sve sugrađane da se uključe u javno savjetovanje svojim prijedlozima i primjedbama.

Sve tri odluke nalaze se na web stranici Grada Varaždina, a javno savjetovanje sa zainteresiranim građanima traje 30 dana.

-Uključite se i dajte svoje prijedloge kako bi Varaždin što sigurniji i mirniji grad – pozvao je Bosilj.

Spomenimo i kako barovi i restorani smiju raditi do 2 sata, a ako trenutno rade kraće mogu zatražiti produljenje svog radnog vremena što će Grad odobriti u slučaju da nemaju prijava policije niti zabilježenih ekscesa. Dapače, gradonačelnik svojom odlukom njihovo radno vrijeme tada može i skratiti. Noćni klubovi koji smiju raditi do 6 sati su pak pod ingerencijom Županije.

tklopotan / www.sjever.hr
21.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.