Now Reading:
Od ‘legića’ do Svjetske robotičke olimpijade – Čakovečki učenici Teo, Martin i Dominik predstavljat će Hrvatsku u Dortmundu
Full Article 3 minutes read

Od ‘legića’ do Svjetske robotičke olimpijade – Čakovečki učenici Teo, Martin i Dominik predstavljat će Hrvatsku u Dortmundu

I. osnovna škola Čakovec aktivno je uključena u natjecanje World Robot Olympiad na kojoj se učenici natječu u sastavljanju i programiranju Lego robota, što ni ne čudi kako se radi o školi koja je jedna od tek tri škole u zemlji koja nosi titulu Digitalno zrele škole, ali i ima statuse Škole budućnosti i AI škole.

Svako ulaganje i rad s mladima u Čakovcu itekako daju rezultate, kako su pobjednici državne razine natjecanja u kategoriji Junior upravo učenici čakovečke I. OŠ – Teo Doring, Martin Krištofić i Dominik Dukić. Ta će tri učenika kao ekipa stoga i braniti hrvatske boje na World Robot Olympiad (Svjetskoj robotičkoj olimpijadi) u Dortmundu.

Čestitku i podršku njima, ali i njihovim mentorima Ivani Ružić i ravnatelju Siniši Stričaku, uputila je prigodnim prijemom gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini. Pobjednički tim pritom joj je dao informaciju kako je sudjelovao na desetodnevnom međunarodnom robotičkom kampu koji je organiziralo Sveučilište Edutus u gradu Balatonfuredu.

Nakon kampa, organizirano je i prijateljsko natjecanje World Robot Olympiad 2022. za pobjedničke timove iz 14 država: Španjolske, Njemačke, Turske, Danske, Ukrajine, Poljske, Slovačke, Slovenije, Rumunjske, Mađarske, Crne Gore, BiH, Srbije i Hrvatske. Na natjecanju je ekipa iz I. OŠ Čakovec osvojila visoko 5. mjesto. Teo, Martin i Dominik objasnili su gradonačelnici kako se od malih nogu bave “legićima”, robotima i programiranjem, a uživaju u natjecanju koje obuhvaća izradu robota gdje su zadani zadaci i dimenzije 25×25×25 cm. No ono što ih najviše veseli je da unatoč zadanim parametrima nijedan robot na kraju natjecanja nije isti, što pokazuje njihovu inovativnost.

Svjetska robotička olimpijada održat će se u Dortmundu od 16. do 20. studenoga

Ravnatelj i gradonačelnica istakli su ponos svim dosadašnjim rezultatima čakovečke škole i vrijednim učenicima koji su posebne talente i znanje pokazali u digitalnom svijetu, a ravnatelj je iskoristio priliku da zahvali na inicijativi da se to dodatno potakne i nagradi nabavkom novih školskih računala. Uz niz projekata koje I. OŠ provodi redom sa srednjim školama i fakultetima, na prijemu je pokrenuta i ideja o novim aktivnostima u okviru Zelene i digitalne tranzicije. Sve kako bi se kod učenika potaknula inovativnost i kreativnost te nastavili ovakvi vrhunski rezultati.

Svako dosadašnje natjecanje i svo svoje slobodno vrijeme, mladi robotičari koriste kao pripremu za Svjetsku robotičku olimpijadu koja će se od 16. do 20. studenoga održati u Dortmundu, na kojem im je i gradonačelnica zaželjela puno sreće uz punu podršku Grada Čakovca.

sjever.hr/cakovec.hr
20.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.