Now Reading:
PROVJERILI SMO Kakva je situacija s koronom u bolnicama na sjeveru Hrvatske – evo što su nam rekli ravnatelji
Full Article 3 minutes read

PROVJERILI SMO Kakva je situacija s koronom u bolnicama na sjeveru Hrvatske – evo što su nam rekli ravnatelji

Nakon relativno mirnog korona ljeta ulaskom u jesenski period broj zaraženih, ali i hospitaliziranih ponovno je krenuo uzlaznom putanjom. Provjerili smo kakva je situacija na sjeveru Hrvatske.

Broj covid pozitivnih pacijenata raste u Županijskoj bolnici Čakovec gdje se trenutno nalaze 32 zaražena pacijenta. Kako nam je kazao ravnatelj Igor Šegović u posljednje vrijeme znatno je povećan broj pregleda osoba zaraženih koronavirusom. Riječ je o starijim osobama s nekoliko komorbiditeta.

-Dolaze ljudi od 70 i 80 godina s temperaturom, s covidom, slabije jedu i morate ih ostaviti u bolnici, iako nisu za respirator, ali cilj je pomoći tim ljudima, stoga ih hospitaliziramo. U problemu smo jer te ljude nekud treba smjestiti. Ima dosta nezadovoljstva u bolnici jer želimo raditi svakodnevne poslove. Ništa nismo smanjili, radimo nikad više – rekao je Šegović te podsjetio da je u punom ozbiljnijem periodu pandemije u bolnici bio otprilike jednak broj hospitaliziranih, njih tridesetak, a tada je bolnica bila praktički zatvorena dok danas rade normalno.

-Operacije idu, Otorina operira djecu, na Očnom odjelu rješavaju nikad više operacija, poliklinike rade, a još je tu i energetska obnova bolnice. Nije nam lako, ali nekako se snalazimo – zaključio je Šegović.

Povećan broj hospitaliziranih od korone vidljiv je i u koprivničkoj bolnici u kojoj se trenutno nalazi 25 covid pozitivnih pacijenata od toga je 5 pacijenata na respiratoru, a ostali su raspoređeni ravnomjerno po izolacijskim odjelima.

Kako nam je rekao ravnatelj OB Tomislav Bardek Koprivnica Mato Devčić što se starosti pacijenata tiče nema pravila, hospitalizirani su pacijenti svih životnih dobi sa izraženim kroničnim bolestima. Zasada bolnica još nije toliko opterećena da bi radila po prilagođenom programu kao što je to bio slučaj u drugom i četvrtom valu, odnosno prošlu i pretprošlu jesen kad je broj hospitaliziranih išao i čak do 110 pacijenata i preko 20 pacijenata na respiratoru.

-Kapaciteta imamo daleko iznad aktualnih brojki i ne treba nas to zabrinjavati. Naši operacijski programi idu dalje, eventualno ako će biti većih povećanja onda ćemo možda ići u neku redukciju ili pregleda ili operacijskih programa. No, to još nije tema – rekao nam je Devčić.

U Općoj bolnici Varaždin trenutna je situacija dosta bolja, nego što je bila tijekom kolovoza i rujna, izjavio je ravnatelj Damir Poljak. Iako nema pacijenata na respiratoru u posljednje vrijeme je konstantno hospitalizirano između 25 i 27 pacijenata.

-Ovaj smo mjesec krenuli s 14, došli smo do 27, ali u rujnu je bilo daleko više hospitaliziranih. Početkom mjeseca imali smo u bolnici 42 covid pozitivna pacijenta, a mjesec smo završili s njih 14 – rekao je Poljak podsjetivši kako je su u kolovozu u jednom trenutku u bolnici bile 44 zaražene osobe. Akutni dio bolnice funkcionira u punom zamahu iako je pozitivno 11 zdravstvenih djelatnika bolnice.

Prema riječima ravnatelja Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomira Vančine stanje je zadovoljavajuće što se tiče hospitaliziranih pacijenata zaraženih covidom-19.

Brojke se kreću od 10 do 20, a srećom, težih slučajeva nema kao niti pacijenata na repiratoru.
Vančina je podsjetio da je izolacija skraćena te dodao da su oboljeli djelatnici bolnice zahvaljujući tome operativni za svega nekoliko dana te da nema nikakvih problema u funkcioniranju bolnice.

abrkic/sjever.hr
14.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.