Now Reading:
Domovi zdravlja u Donjoj Stubici i Zlataru dobili nova sanitetska vozila – “Godišnje prevezemo oko 25 tisuća pacijenata i prijeđemo 1,2 milijuna kilometara”
Full Article 3 minutes read

Domovi zdravlja u Donjoj Stubici i Zlataru dobili nova sanitetska vozila – “Godišnje prevezemo oko 25 tisuća pacijenata i prijeđemo 1,2 milijuna kilometara”

Ispred Doma zdravlja u Donjoj Stubici u četvrtak je održana primopredaja dvaju novih sanitetskih vozila za Dom zdravlja Krapinsko – zagorske županije. Vozila će biti raspoređena u ispostave Donja Stubica i Zlatar, a njihova nabavna cijena iznosila je 840 tisuća kuna, od čega je 740 tisuća kuna osigurano iz decentraliziranih sredstava, dok je ostatak iznosa podmiren iz vlastitih sredstava Doma zdravlja.

Kako je tom prilikom istaknula ravnateljica Doma zdravlja KZŽ, Nada Dogan radi se o maloj svečanosti, a koja je za njih od velikog značaja.

– Svake godine se trudimo obnavljati naš fond automobila sanitetskog prijevoza. Naime, u sklopu Doma zdravlja imamo 40-ak vozila i godišnje nabavljamo dva do tri nova vozila saniteta. Trudimo se da naši pacijenti imaju bolje uvjete vožnje, kao i naši vozači. Ugovorom s HZZO- om, u Domu zdravlja imamo 16 sanitetskih timova, a koji obuhvaćaju 32 vozača i 32 medicinske sestre – rekla je Dogan te napomenula kako se prosječno godišnje preveze oko 25 tisuća pacijenata, što je oko 10 tisuća sanitetskih prijevoza, a prijeđu 1,2 milijuna kilometara.

– Radi se o vrlo zahtjevnom poslu i zahvaljujem se našim djelatnicima koji ga požrtvovno obavljaju. Mi svakodnevno prevezemo oko 100 pacijenata prema našim bolnicama i imamo oko 30 dijaliziranih bolesnika. Nastojimo organizacijom pomoći svima i zadovoljiti potrebe naših Zagoraca – poručila je Dogan.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar je pak najavio kako će se sljedeće godine ići, putem leasinga, u nabavku barem 10-ak novih vozila.

– Za razliku od hitne, prosjek starosti voznog parka u Domu zdravlja nam je ipak nešto veći. Naravno, učinite ćemo to prvenstveno zato jer to zaslužuju naši djelatnici i pacijenti, a isto tako ni mi ovakvom dinamikom nismo zadovoljni. Naime, nije dobro da decentralizirana sredstva za zdravstvo već godinama ostaju na istoj razini, iako sve cijene rastu već dvije, tri godine. Svu razliku, a da zadržimo isti nivo zdravstvene usluge financira Krapinsko – zagorska županija iz svojih sredstava što bi se sukladno zakonu trebalo financirati iz decentraliziranih sredstava koja se i dodjeljuju za tu namjenu – rekao je župan Kolar zaključivši kako u svakom slučaju Županija ima u planu taj iskorak za sljedeću godinu.

Primopredaji vozila prisustvovao je i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom što jedno vozilo ostaje u njihovom gradu.

www.sjever.hr
13.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.