Now Reading:
Općina Trnovec Bartolovečki ne staje s borbom protiv divljih deponija – uz sanaciju, postavljene i nadzorne kamere
Full Article 3 minutes read

Općina Trnovec Bartolovečki ne staje s borbom protiv divljih deponija – uz sanaciju, postavljene i nadzorne kamere

Kako bi stala na kraj divljim deponijima, Općina Trnovec Bartolovečki uz njihovu je sanaciju, za što je dosad utrošeno gotovo milijun kuna postavila i pet nadzornih kamera u vrijednosti od 99.000 kuna. U prvoj fazi sanirana su četiri divlja deponija, a u idućoj godini, Općina Trnovec Bartolovečki u svom proračunu planira izdvojiti dodatna sredstva kako bi se sanirala još dva divlja odlagališta otpada na njezinom području.

Načelnica Verica Vitković objasnila je kako je Općina u prvoj fazi sanirala divlje deponije kod Poduzetničke zone na dvije lokacije, kod Dravskog kanala i kanala Hrvatskih voda te u naselju Šemovec, nasuprot Ulice Ledine prema šumi i starom toku rijeke Drave. Ukupna vrijednost ovih radova iznosila je 950.000 kuna, a projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 40-postotnom iznosu.

-Ukupna procijenjena vrijednost bila je 1,5 milijuna kuna s PDV-om, a mi smo zaprimili prijave na natječaj i odabrali najpovoljnijeg ponuđača čija je cijena bila oko 900 tisuća kuna. U prvoj fazi projekt je izrealiziran u cijelosti, što znači da su sanirana četiri divlja deponija. Jedan od njih je i takozvani Dravski kanal, kanal Hrvatskih voda koji je bio u potpunosti zatrpan te je bio onemogućen protok vode zbog velike količine raznog smeća. S te lokacije odvezeno je više od 100 kamiona otpada i sretni smo što smo to uspjeli odraditi – naglasila je Vitković.

Osim toga, sanirani su i divlji deponiji kod Poduzetničke zone u Trnovcu te u Šemovcu. Na tim su lokacijama uz znak zabrane odvoza smeća postavljene i nadzorne kamere kako bi eventualni novi počinitelji bili otkriveni.

-Nadamo se da takvih slučajeva neće biti. Naime, za sada su površine čiste, a cjelokupni posao odrađen je do kraja kolovoza. Kamere su samo preventivna mjera i vjerujem da neće biti počinitelja koje bi trebali kazniti – istaknula je načelnica Vitković dodavši kako je Općina na novi natječaj Fonda prijavila i drugu fazu sanacije divljih deponija.

Riječ je o lokacijama na području naselja Zamlaka i Trnovec, a prema riječima načelnice, nekretnina koja je najzagađenija otpadom nalazi se u Zbelskoj ulici u Trnovcu.

-Već smo i zaprimili pozitivnu odluku od Fonda za zaštitu okoliša i za 2023. godinu predložit ćemo u proračunu sredstva da se i te lokacije saniraju. Ukupna vrijednost koja je prijavljena za drugu fazu sanacije divljih deponija je 900 tisuća kuna, a Fond ju sufinancira s 40 posto – pojasnila je Vitković.

sjever.hr
12.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.