Now Reading:
Nepravomoćna presuda: Sanader oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi “Hypo”
Full Article 2 minutes read

Nepravomoćna presuda: Sanader oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi “Hypo”

Nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu od dvije i pol godine zatvora za ratno profiterstvo u aferi Hypo, u ponovljenom suđenju na Županijskom sudu u Zagrebu bivši premijer Ivo Sanader danas se suočio s novim nepravomoćnim pravorijekom. Tročlano sudsko vijeće oslobodilo ga je krivnje, piše jutarnji.hr.

Sanader je u sudnicu došao sa štakom i u društvu dvojice pravosudnih policajca.

Kako piše jutarnji.hr Sanader od početka tvrdi da nije kriv, a optužnica USKOK-a tereti ga da je krajem 1994. i početkom 1995. kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo proviziju od 3,6 milijuna kuna nakon što je austrijska Hypo banka odobrila Hrvatskoj kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava.

Kako se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti, Sanader je optužen i da je ratni profiter. Time je Sanader, po tvrdnjama tužiteljstva, u ratom uvjetovanom teškom financijskom i gospodarskom stanju ostvario protupravnu imovinsku korist koja je u nesrazmjeru s ugroženim temeljnim vrijednostima države i društvene zajednice te državnih interesa.

Nisam počinio to djelo iz optužnice. U prethodna dva postupka sam vrlo ekstenzivno iznio obranu i na tome bih ostao. Nemam što dodati – rekao je Sanader na prošlom ročištu u svoju obranu, a prenosi jutarnji.hr.

Predstavnica USKOK-a u završnom je govoru je tvrdila da je Sanaderu krivnja dokazana predlažući sudskom vijeću uz osuđujuću presudu i oduzimanje imovinske koristi.

Sanaderovi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković tvrdili su suprotno ističući da je čitav postupak dio kampanje protiv Sanadera, protiv kojeg se vodi pet kaznenih postupaka. Obrana je istaknula i da je nastupila apsolutna zastara u ožujku 2022. za temeljno kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti te da nema nikakva govora o ratnom profiterstvu jer da u ovom predmetu nedostaju dodatni uvjeti za to djelo.

www.sjever.hr / www.jutarnji.hr
12.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.