Now Reading:
Predstavljen projekt HYPOKRAT – hidrotermalni potencijal Krapinskih Toplica: Zagorje će biti predvodnik zelene energije u skladu sa zelenim duhom!
Full Article 4 minutes read

Predstavljen projekt HYPOKRAT – hidrotermalni potencijal Krapinskih Toplica: Zagorje će biti predvodnik zelene energije u skladu sa zelenim duhom!

Kvantificirati geotermalni potencijal na područje Općine Krapinske Toplice u svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti i povećanja proizvodnje obnovljive energije, glavni je cilj projekta HYPOKRAT – hidrotermalni potencijal Krapinskih Toplica, a početna konferencija projekta održana je u utorak.

Nositelj projekta je Krapinsko-zagorska županija, partneri su Regionalna energetska agencija SZ Hrvatske, Općina Krapinske Toplice, AP Consolting i norveški institut Nors. Ukupna vrijednost projekta je 254.373 eura, a 85 posto financira se iz EU sredstava, u okviru provedbe programa „Energija i klimatske promjene”.

Ravnatelj Regionalne energetske agencije SZ Hrvatske Julije Domac istaknuo je da nikoga ne treba uvjeravati u to koliko je važno imati vlastitu energiju i koliko je energetska sigurnost ključna u budućnosti.
-Ovim projektom želimo na ovom području Krapinskih Toplica, grijati 60.000 kvadrata stambenog prostora, plus 20.000 kvadrata stakleničkog prostora za jednu naprednu poljoprivrednu proizvodnju. Na području ove općine već imamo iskustva s korištenjem geotermalne energije. Nakon pripremne faze očekujem da ćemo biti u stanju doći do velikog iskoraka od 60.000 kvadrata stambenog prostora koji obuhvaća dobar dio centra općine i veseli me da ćemo poticati naprednu poljoprivrednu proizvodnju koristeći tu energiju – rekao je Domac.

Naglasio je kako vjeruje da će ovo biti početak uspješne priče u Zagorju i da će Krapinsko-zagorska županija biti predvodnik zelene energije u skladu sa zelenim duhom.

Voditelj službe za provedbu financijskih mehanizama u području energetike i klimatskih promjena i strateških projekata i inicijativa i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Lovro Karamarko istaknuo je važnost projekta kojeg je i samo Ministarstvo proglasilo takvim, posebice jer je s područja energetike.
Kazao je kako je upravo područje geotermalnih izvora sadašnjost, ali i budućnost kada govorimo o izvorima energije, prije svega obnovljivih izvora energije.

Karamarko je za projekt imao samo riječi pohvale, od njegove pripremljenosti, do same kvalitete.
-Nije nas iznenadilo što je taj projekt prihvaćen – kazao je Karamarko te poručio da će se prilikom provođenja projekta pružiti sva moguća podrška.

O važnosti i koristima iskorištavanja geotermalnih izvora govorio je i župan Željko Kolar koji je izrazio žaljenje što se s geotermalnim izvorima, s obzirom na nezapamćenu energetski krizu u Europi i svijetu, nismo počeli baviti prije desetak godina.

-S obzirom da je plin poskupio otprilike tisuću posto, ne trebamo govoriti što bi značilo da cijelu bolnicu možemo grijati na toplu vodu. To bi bila velika ušteda, ali i doprinos zaštiti okoliša i korištenje obnovljivih izvora energije, što proklamira i Europska komisija – zeleno, digitalno i energetski obnovljivo – rekao je Kolar.

Dodao je da će se projektom HYPOKRAT prije svega istražit objektivne mogućnosti i kapaciteti geotermalnih izvora.
-Županiji je prioritet bolnica kojom mi upravljamo, naravno i škola, kao i dječji vrtić, ali u budućnosti i ovih spomenutih 60 tisuća kvadrata stambenog prostora i staklenička poljoprivredna proizvodnja – izjavio je župan i dodao:
-Odličan projekt koji će nam omogućiti da budemo energetski neovisniji nego što smo danas, barem lokalno, u jednom manjem segmentu, a u svakom slučaju nešto što ćemo morati raditi i na drugim lokacijama, tamo gdje postoji objektivna mogućnost. Tih 216 tisuća eura je ozbiljan novac za istraživanje i analizu stanja koje će nam omogućiti da koristimo geotermalne izvore. Jedva čekam da vidim rezultate!

Župan Kolar podsjetio je da se Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice već grije na toplu vodu te da je tamo napravljen i projekt staklenika, budući da je bolnica vlasnik određenog poljoprivrednog zemljišta, a Domac je dodao da su trenutno Stubičke Toplice u fokusu, no da će se raditi i na drugim lokacijama u županiji.

a.kučić/sjever.hr
11.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.