Now Reading:
Veliko slavlje u Lučelnici: obilježeno 90 godina DVD-a – župan Kolar uručio im zahvalnicu za devet desetljeća časnog i uspješnog rada
Full Article 3 minutes read

Veliko slavlje u Lučelnici: obilježeno 90 godina DVD-a – župan Kolar uručio im zahvalnicu za devet desetljeća časnog i uspješnog rada

U prostorima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lučelnica je u nedjelju, 9. listopada 2022. godine, održano svečano obilježavanje 90 godina postojanja i djelovanja Društva.

Obilježavanje je održano pod pokroviteljstvom župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, koji je uz ovu priliku Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Lučelnica dodijelio posebnu zahvalnicu za 90 godina časnog i uspješnog rada.

-Vatrogastvo je prije svega humani poziv. Tako je bilo 1932. godine, a tako je i danas. No usudio bih se reći da su okolnosti za biti vatrogasac danas puno teže nego što su bile 1932. godine – prije svega zbog načina i brzine života, ali i zato što nas ima ipak ima manje. Unatoč svim teškoćama vatrogasci su danas prva snaga na koju se ja, kao župan, mogu pouzdati. Oni se odavno ne bave samo gašenjem vatre, već izlaze na intervenciju uvijek kad postoji potreba od rezanja grana, preko prometnih nesreća do velikih katastrofa poput potresa – istaknuo je župan Kolar te DVD-u Lučelnica posebno čestitao na radu s mladima i velikom angažmanu članova i prijatelja Društva na izgradnji i uređenju vatrogasnog doma.  

-U manjim sredinama je izuzetno teško napraviti nešto što radi iskorak, ako pred sebe stavite visoke ciljeve koji objektivno nadilaze ono što se događa u vašoj sredini onda je to dugo i teško. Međutim, zadovoljstvo nakon njihovog ostvarenja je puno veće. Predsjedniče, u ovaj prostor je uloženo puno ljubavi, slobodnog vremena i vlastitog rada da bi se došlo do ove faze te možete biti ponosni na ljude koji su s vama doveli do toga da dom sada bude u ovakvom stanju – poručio je župan Kolar.

Predsjednik DVD-a Lučelnica Nedjeljko Babić podsjetio je kako je 15. listopada 1932. godine grupa entuzijasta osnovala vatrogasno društvo pod nazivom DVD Tomaševec, budući da su se u ono vrijeme nazivi dobrovoljnih vatrogasnih društva davali po katastarskim općinama.

Okupljene su pozdravili i potpredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Stjepan Skuliber, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Klanjca Željko Zajec te gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek.

-Grad Klanjec je sva svoja vatrogasna društva uvijek pomagao i to dosta više od onoga što Zakon nalaže, a tako ćemo raditi i u budućnosti. Još jednom Vam čestitam na svemu što ste napravili u ovih 90 godina i što ste uvijek pokazivali da je vatrogastvo na ovom našem području zapravo način života“ – istaknuo je gradonačelnik Brlek.

Na svečanoj su sjednici dodijeljene i brojne zahvalnice, priznanja i vatrogasne spomenice. Posebno izdvajamo da je na svečanosti bio i Zvonko Babić, kojemu je ovom prilikom potpredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Stjepan Skuliber uručio vatrogasnu spomenicu za 70-godišnji uspješan rad u vatrogasnoj organizaciji.
Na svečanosti su bili predstavnici brojnih prijateljskih vatrogasnih društava iz Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Varaždinske i Zagrebačke županije.

Svečanost su svojim nastupima obogatili Mažoretkinje Dubrovačan i Puhački orkestar Mrzlo Polje.

sjever.hr/kzz.hr
10.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.