Now Reading:
VELIKI DAN ZA LUDBREG Građani jedva dočekali svečano otvorenje nove multifunkcionalne dvorane
Full Article 5 minutes read

VELIKI DAN ZA LUDBREG Građani jedva dočekali svečano otvorenje nove multifunkcionalne dvorane

U nedjelju je svečano otvorena nova multifunkcionalna dvorana Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’ Ludbreg.

Nekadašnja stara ludbreška kinodvorana kakvu pamtimo uistinu je dala ‘sve od sebe’ i bilo je vrijeme da zakorači u neko novo, moderno doba. Sada sija u novom ruhu. Drvene stolice i dotrajala pozornica pretvoreni su u moderno uređen i opremljen prostor koji spremno dočekuje da ugosti nove programe.

Prostor je kompletno preuređen, interijer gledališta dobio je novu modernu formu što je značajno poboljšalo vidljivost, ugrađeno je 248 novih stolica, novi je strop, u prostoru je postavljena energetski učinkovita LED rasvjeta, pozornica je dobila novi drveni pod i zastore, a ispod pozornice uređen je dodatni prostor.

– U dvoranu je ugrađena moderna audio oprema koja može pokriti sve potrebe bilo za nastup orkestara, kazališnih družina, KUD-ova. Dvorana je multifunkcionalna i može se koristiti za sve namjene, uključujući i kino projekcije i kongrese. Dvorana je opremljena sorroud sistemom razglasa, moguće je snimanje svih događaja u dvorani kao i live streaming. Video oprema ima čak 2 projektora, kino projektor za digitalno kino, kao i projektor za prezentacije i druge kraće sadržaje. Scenska rasvjeta ima 41 reflektor kojima se daljinski upravlja i mogu se postaviti pojedine unaprijed zadane scene tako da se rasvjeta ne mora svaki put prilagođavati. Naravno svi reflektori se mogu spustiti pomoću motora i dodatno podesiti ovisno o scenskom zahtjevu izvođača. Cjelokupni prostor je klimatiziran za veću udobnost – objašnjava ravnatelj Centra za kulturu i informiranje Ludbreg Branko Dijanošić.

Budući se radi o kompletnoj novoj tehnici za audio, video i scensku rasvjetu bit će potrebna dodatna edukacija, odnosno ton majstor i majstor rasvjete. Sva ugrađen oprema je profesionalna stoga upravljanje takvom opremom iziskuje specifična znanja.

Puna dvorana na otvorenju

Ludbrežani su dugo čekali na ovaj veliki događaj stoga ne čudi da je dvorana tom prigodom bila krcata. U 90 – minutnom programu otvorenja na novu su pozornicu po prvi puta stale udruge s područja grada Ludbrega zahvaljujući čijim je nastupima publika imala prilike vidjeti svu ljepotu i raskoš dvorane. Bili su to redom MPZ Podravina, Ludbreške mažoretkinje i Twirling klub Ludbreg, Puhački orkestar grada Ludbrega, KUD ‘Anka Ošpuh, ŽVS Pajdašice, Osnovna glazbena škola Ludbreg te Aleksandar Horvat i Dora Pretković.

Tom prigodom premijerno je prikazan i kratki isječak iz dokumentarnog filma o povijesti ludbreškog kina u čijem je snimanju sudjelovala Ivanka Golubić iz perspektive posjetitelja nekadašnjeg ludbreškog kina te Stjepan Martinković i Lujo Kišić, nekadašnji kinooperateri.

Ravnatelj Centra za kulturu i informiranje, Branko Dijanošić održao je kratku prezentaciju o tome kako je izgledao cijeli proces obnove dvorane.

-Ovdje je važno reći da nismo radili tipičnu kino dvoranu jer to je tehnološki sasvim drugi pristup. Nama samo kino dvorana nije ni potrebna već dvorana koja će moći ugostiti sva kulturna događanja od nastupa KUD-ova, dramskih predstava, plesnih izvedbi, koncerata klasične glazbe, bendova do organizacije kongresa. Posao je bio dugotrajan, tako da smo dvije godine bili bez dvorane. Programi su se odvijali na drugim lokacijama pa kulturni život grada Ludbrega nije bio uskraćen. Novo uređenom dvoranom otvara se mogućnost za još bogatije i kvalitetnije kulturne sadržaje u Ludbregu. – poručio je i dodao kako posao nije gotov i da zgrada stara poput ove u kojoj se nalazi Centar stalno traži obnavljanje. – Izazovi su svakako pred nama. – zaključio je.

Svečanom otvorenju prisustvovao je i gradonačelnik grada Ludbrega, Dubravko Bilić koji je izrazio svoje zadovoljstvo finalnim rezultatom.

– Ludbreg je grad nas običnih, svakodnevnih i malih ljudi, ali grad velikih radnika, boraca i ljudi širokog srca, grad čuda i mnogobrojnih legendi, grad koji je veličinom mali, ali svojom povijesnom, kulturnom i gospodarskom snagom spada u red velikih gradova u Hrvatskoj. Kulturni život jednoga grada, kako god ga (pre)često zanemarivali, važan je segment društva bilo da je riječ o književnosti, kazalištu, filmu, glazbi ili bilo kojem drugom obliku stvaralaštva. Kulturu povezujemo s društvenim utjecajem, njegovanjem zavičajnog jezika, vrijednostima, vjerovanjima, predrasudama. Prostor u kojem se danas nalazimo čuvar je kulture i kulturne prošlosti našega grada. Vjerujem da boravak ovdje u mnogima od vas izaziva nostalgiju. Ovdje su se gledale kino predstave, održavali brojni kulturno-umjetnički programi, rock koncerti i druge priredbe. Prostor je to koji sasvim sigurno priča brojne priče, a vi ste drage Ludbrežanke i dragi Ludbrežani čuvari tih uspomena – poručio je gradonačelnik i zahvalio Branku Dijanošiću, ravnatelju Centra za kulturu i informiranje ‘Dragutin Novak’ na prvenstveno entuzijazmu koji je unio u realizaciju ovog projekta kao i cijeloj ekipi Centra koja je kreator brojnih programa.

– Možemo biti sigurni da ova dvorana ima sjajnu budućnost i da ćemo uživati u brojnim kulturno-umjetničkim događajima. Vrijeme je za neke nove scene, vrijeme je da novi naraštaji uživaju u ovom prostoru – kazao je gradonačelnik.

Spomenimo i kako je u povodu otvorenja nove dvorane tiskano i posebno izdanje Ludbreških novina u kojima možete pročitati nešto više o povijesti ludbreškog kina, ali i o planovima za budućnost nove dvorane. Novine možete potražiti na distribucijskim mjestima na području grada od ponedjeljka (10. listopada).

Foto: Foto agencija Sjever

sjever.hr/ludbreg.hr
10.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.