Now Reading:
Cijene nekretnina divljaju, rast će i kamate. Evo što ekonomski analitičar savjetuje mladima i kupcima stanova
Full Article 2 minutes read

Cijene nekretnina divljaju, rast će i kamate. Evo što ekonomski analitičar savjetuje mladima i kupcima stanova

Cijene nekretnina i dalje divljaju, posebno u Zagrebu i Rijeci, a Europska središnja banka najavila je i rast kamata.
Ekonomski analitičar Damir Novotny za DNEVNIK.hr predviđa što očekuje buduće kupce stanova i kuća, a poseban savjet ima za mlade koji čekaju nove APN-ove kredite.

Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita APN-ovi krediti su omogućeni do kraja sljedeće godine. Mladi bračni parovi i svi oni koji ispunjavaju uvjete za subvencionirani kredit u očekivanju novog natječaja za kredite APN-a već pomalo prikupljaju potrebnu dokumentaciju i traže nekretninu koju si mogu priuštiti.

Cijene nekretnina odletjele su u nebo jer je potražnja velika, pogotovo kad je riječ o Zagrebu i Rijeci, navodi ekonomski analitičar Damir Novotny.

-Nepovoljna je situacija za bilo koji mladi bračni par ili mladog čovjeka. Sad je manja briga rast kamatnih stopa od one koliko su previsoke cijene stanova. Te su cijene napuhane bez temelja – smatra Novotny.

-Savjetovao bih da potencijalni kupci stanova razmisle hoće li uopće sada kupiti stan ili neće jer su cijene nekretnina iznad realiteta – dodao je uz napomenu da su cijene realnije u manjim gradovima.

Novotny smatra da je u ovom trendu ulazak u eurozonu imao negativan učinak – novac iz sive ekonomije pokušao se preliti u nekretnine, pa je došlo do velike potražnje, a ponuda je bila slaba, donosi Dnevnik.hr.

No, ta će se potražnja za stanovima smiriti nakon ulaska u eurozonu, smatra Novotny i napominje da se u ovom trenutku više isplati uzeti stan u zakup nego ga kupiti.


-Moj okvirni savjet mladima i kupcima stanova je da se strpe, štede i skupljaju novac za učešće. Tko ne mora – neka se ne zalijeće u kupovinu stana – zaključio je Novotny.

sjever.hr/dnevnik.hr
04.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.