Now Reading:
Nakon nezapamćenog pomora pčela na sjeveru Hrvatske stigla potpora Ministarstva – evo koliko će pčelari dobiti
Full Article 1 minutes read

Nakon nezapamćenog pomora pčela na sjeveru Hrvatske stigla potpora Ministarstva – evo koliko će pčelari dobiti

Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je pčelarima isplatilo potporu za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2022. godini u iznosu od 1,2 milijuna kuna. Cilj potpora je oštećenim pčelarima nadoknaditi izgubljenu dobit zbog naglog prestanka proizvodnje uzrokovane pomorom pčela, piše Župan.hr.

Pravo na potporu ostvarili su i pčelari s područja sjevernih županija koji su pretrpjeli štetu – Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske. Tamo je, naime, Državni inspektorat Republike Hrvatske tijekom proljetnih mjeseci potvrdio pomor velikog broja pčelinjih zajednica.

Korisnici su ostvarili pravo na potporu kroz šrogram potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2022. godini koji je usvojen Odlukom Vlade Republike Hrvatske sjednici održanoj 14. srpnja.

Korisnicima potpore osigurana je mogućnost daljnjeg ostanka u sektoru pčelarstva, što ima direktan utjecaj na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, na nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na ponovo vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti, piše Župan.hr.

Sredstva su u cijelosti osigurana iz državnog proračuna.

www.sjever.hr / zupan.hr
04.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.