Now Reading:
Izbor za najbolji EU projekt u Hrvatskoj – Među finalistima i projekt energetske obnove varaždinskog Vodotornja!
Full Article 2 minutes read

Izbor za najbolji EU projekt u Hrvatskoj – Među finalistima i projekt energetske obnove varaždinskog Vodotornja!

Predstavljeni su projekti koji su ušli u finale za najbolji EU projekt, a među njima se našao i varaždinski Vodotoranj koji je energetski obnovljen, a izrađena je i dekorativna fasadna rasvjeta, piše župan.hr.

Energetskom obnovom zgrade unaprijeđena je energetska učinkovitost s energetskog razreda D na energetski razred B, a instalacijom dekorativne fasadne rasvjete omogućeno je programiranje statičkih i dinamičkih scena pomoću kojih se prigodnim rasvjetnim animacijama obilježavaju važniji datumi ili šalju važne poruke.

Energetska obnova zgrade Vodotornja u Varaždinu projekt je predložen od strane Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije u izbor za najbolji EU projekt unutar kategorije Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici.

Projekt se je provodio od studenoga 2017. godine do listopada 2020. godine. Ukupna vrijednost projekta bila je 16.456.633 milijuna kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 6.002.842 kune, a vlastita sredstva 10.453.791 kunu.

Kako piše portal župan.hr nositelj projekta bila je Varaždinska županija koja je energetskom obnovom zgrade unaprijedila njezinu energetsku učinkovitost s energetskog razreda D na energetski razred B, ostvarila uštedu toplinske energije za grijanje za stvarne klimatske podatke od 77,27%, ostvarila uštedu u potrošnji primarne energije od 67,49% , u odnosu na postojeće stanje smanjila emisiju CO2 za 72,66 % te zgradu učinila pristupačnijom osobama s invaliditetom. Osim ušteda, instalacijom dekorativne fasadne rasvjete omogućeno je programiranje statičkih i dinamičkih scena pomoću kojih se prigodnim rasvjetnim animacijama obilježavaju važniji datumi ili šalju važne poruke.

U relativno kratkom roku (manje od godinu dana) završeni su zahtjevni radovi koji su se odvijali i na visini od 40 metara, uz kontinuirano korištenje zgrade od strane korisnika te su ostvareni zadani ciljevi – moderniziran je sustav grijanja, hlađenja i rasvjete, smanjena je potrošnja energije za grijanje, smanjena emisija CO2, unaprijeđena pristupačnost osobama s invaliditetom, postignut energetski razred nakon obnove: B te je podignuta razina svijesti javnosti o važnosti ulaganja u energetsku učinkovitost.

Obnovom zgrade Vodotornja zaustavljeno je daljnje propadanje zgrade koja je jedan od simbola grada Varaždina, a s obzirom na činjenicu da se zgrada nalazi u zaštićenoj jezgri grada Varaždina, svojom je obnovom vanjske ovojnice uvelike doprinijela estetskoj vrijednosti tog prostora.

www.sjever.hr / www.zupan.hr
02.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.