Now Reading:
VELIKA FOTO I VIDEO GALERIJA Vesela povorka tradicionalnih kola zauzela zlatarske ulice
Full Article 3 minutes read

VELIKA FOTO I VIDEO GALERIJA Vesela povorka tradicionalnih kola zauzela zlatarske ulice

U sklopu manifestacije Dani kajkavske riječi u subotu je u Zlataru održano tradicionalno Pajdaško sprehajanje. Riječ je o natjecanju u prezentaciji starih zagorskih običaja i zanata, na uređenim kolima ili kao organizirane skupine pješaka.

Događaj je to u kojem vesela povorka prolazi centrom grada, a kako je poručila gradonačelnica Zlatara, Jasenka Auguštan – Pentek iako im je kiša nastojala poremetiti planove, u tome nije uspjela jer su sva događanja u sklopu manifestacija održana.

– Devet dana je iza nas, sutra je završetak manifestacije. Vidjet ćemo tko će biti najbolji, no drago mi je da je ove godine opet više kola nego dosadašnjih godina. Još ih je trebalo biti i više, ali su neki zbog korone odustali – rekla je Auguštan – Pentek.

Manifestaciju je podržao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar koji je prisustvovao kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića te je prenio njegove čestitke gradonačelnici i organizatorima na sjajno organiziranim 53. Danima kajkavske riječi i na kompletnom programu tijekom devet dana.

– Građani su stvarno imali prilike uživati u brojnim sportskim i kulturnim sadržajima. Predsjednik Republike Hrvatske podupire sve napore lokalne i regionalne samouprave da se tradicija sačuva na našim područjima. Naime, tradicija je identitet i dok god odgajamo djecu u duhu identiteta na neki način si osiguravamo i opstojnost. Ova manifestacija ima posebno značenje zbog toga što je u velikom dijelu posvećena mladima, kako kroz likovne sadržaje tako i kroz pjesničke kao i kroz samu pjesmu – rekao je župan Kolar dodavši kako i u kolima sudjeluju djeca kao dio programa i to je najbitnije od svega.

– Kaže ona stara – tko ne poznaje svoju prošlost, ne cijeni ju i iz nje nije ništa naučio, nema ni budućnost. Ovdje u Zlataru to se jako dobro radi. Ono što je izuzetno bitno je da mi prije svega, sami cijenimo sebe i vodimo brigu o našoj povijesti i kulturi te onome što su nam ostavili naši preci jer na taj način i prema svijetu pokazujemo tko smo i što smo. I ako ćemo se cijeniti sami, ono što je dobro je da će onda to raditi i drugi – zaključio je župan Kolar.

A da nema straha za tradiciju i kulturnu baštinu zlatarskog kraja potvrdili su brojni sudionici Pajdaškog sprehajanja. Iako je svatko bio najbolji na svoj način žiri je morao donijeti odluku o najboljima. Prvo je mjesto pripalo KUD-u Belec za “Pjeglanje gouske”. Drugi su bili učenici PŠ Martinščina koji su svoj prikaz tradicijskih običaja nazvali “Od blata do zlata”. Treće mjesto stiglo je u Zlatar, točnije i Društvo naša djeca Grada Zlatara koji su prikazali običaje tradicionalnog Božića.

www.sjever.hr
02.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.