Now Reading:
VIDEO Stotine prosvjednika ispred zgrade srpskog Informera poručilo policiji: „Vrijeđate nas svaki dan jer ne dolazite po tri sata kad netko prijavi nasilje”
Full Article 2 minutes read

VIDEO Stotine prosvjednika ispred zgrade srpskog Informera poručilo policiji: „Vrijeđate nas svaki dan jer ne dolazite po tri sata kad netko prijavi nasilje”

Nakon što je provladin tabloid Informer objavio intervju s osuđenim serijskim silovateljem, u srijedu se ispred redakcije u središtu Beograda okupilo stotine prosvjednika, uglavnom žena koje su poručile kako serijskim silovateljima nije mjesto u javnom prostoru, medijima i emisijama, nego u zatvoru.

Okupljeni prosvjednici zahtijevali su odgovornost vlasnika i urednika zbog ovog jezivog intervjua, prenosi Dnevnik.hr.

-Vama je žena majka, vama je žena sestra, vama je žena kći – i vi ste došli i zaštitili Informer! Mene uhićujete do sutra, znam da se vjerojatno neću ni zaposliti u ovoj državi poslije ovoga. Ali nas vrijeđate svaki dan jer ne dolazite po tri sata kad netko prijavi nasilje – upozorila je jedna od aktivistkinja.

Okupljeni su sat i pol blokirali promet ispred redakcije koja se nalazi na Terazijama, a zgradu su gađali jajima uz povike “Izlazite van!”, “Monstrumi!” i “Gasi Informer!”. “Neću nositi nož i sprej – hoću zakonsku zaštitu!”, “Revolucija!”, “Gdje su institucije?”, “Uhitite Dragana!”, uzvikivale su prosvjednice. Nakon prosvjeda ispred ulaza u redakciju Informera ostalo je desetak uniformiranih policajaca i još nekoliko njih u civilu.

Prosvjednici su zatražili da država posegne za zakonima i zakonsku zaštiti djevojke i žene od potencijalne opasnosti, s obzirom na sklonosti sugovornika Informera, a protive se objavljivanju razgovora s Igorom Miloševićem koji se, izborom urednika Dragana J. Vučićevića, ujedno i vlasnika, koji podupire predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, na naslovnici lista hvali da je od svoje 14. godine dosad na slobodi bio ukupno tri mjeseca.

Milošević je nedavno pušten iz zatvora poslije izdržavanja višegodišnje kazne, a brojne udruge žena i civilnog društva istaknule su bojazan da bi mogao ponoviti svoja djela i ukazale na opasnost njegovog slobodnog pojavljivanja u javnosti, prenosi Dnevnik.hr.

Prosvjed se održao u organizaciji ”Ženske solidarnosti” koja je izrazila i zabrinutost zbog ponovne traume koju mediji nanose žrtvama silovanja.

U Srbiji su od početka godine ubijene 23 žene u obiteljsko – partnerskim odnosima. Posebno je jeziva činjenica, piše Zadovoljna.rs, da je svaka treća žena koja je prijavila nasilje na kraju ubijena što je dovoljan pokazatelj da nadležna tijela nisu reagirala pravovremeno, niti su poduzela sve moguće korake da bi žene zaštitili od nasilnika.

www.sjever.hr / dnevnik.hr
29.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.