Now Reading:
ČAČIĆ POTVRDIO Herman, Martinčević i Paljak dali ostavke: „HDZ je opstruirao nešto što je na korist cijele jedne regije, nisu se držali dogovora”
Full Article 3 minutes read

ČAČIĆ POTVRDIO Herman, Martinčević i Paljak dali ostavke: „HDZ je opstruirao nešto što je na korist cijele jedne regije, nisu se držali dogovora”

Nakon što je objavljeno da su državni tajnici iz redov a Narodne stranke Reformisti Sandra Herman i Tomislav Paljak podnijeli ostavke na svoje dužnosti, za komentar smo zamolili predsjednika stranke Radimira Čačića.

Ostavke svojih stranačkih kolega Čačić je za Sjever.hr potvrdio te dodao da je i Reformistica Natalija Martinčević dala ostavku na dužnost predsjednice saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

Podsjetivši na razloge zbog kojih su Reformisti ušli u vladajuću koaliciju, kad je Andreju Plenkoviću trebao jedan glas u Saboru, a alternativa je bila desnica, odnosno Most, Čačić je naglasio da je s Plenkovićem nakon izbora razgovarao jednu minutu te odlučio da Reformisti podrže novu hrvatsku vladu, ne tražeći baš ništa.
-Rekao sam jedino da ne dozvoljavamo ni da u bilo čemu budemo u drugačijoj poziciji u odnosu na druge. Bili su tu i HNS i HSLS koji je bio na listi s njima. Tražili smo korektan odnos i to je u formalnom smislu i zadovoljeno – rekao nam je Čačić.

Ponovio je koji je ključan razlog zbog kojeg Reformista više neće biti dio vladajuće koalicije.
.Ono što nama programski treba, sasvim sigurno je ono što ne ide bez Vlade, ne ide ni bez Europe, to je ta brza pruga. Rekao sam da želim da se to i formalno stavi u program Vlade i stavljeno je, piše izrijekom. To je proces koji traje godinama, treba napraviti prometnu i prostornu strategiju, usvojiti to, nakon toga i idejno rješenje. Taj dio je napravljen i nakon toga ponovo, nažalost, i u protekle dvije godine HDZ je to sustavno opstruirao, o čemu imam direktne informacije od ljudi kojima je to naređeno. Opstruirao je nešto što je neupitno na korist cijele jedne regije, nešto što je nužno, za što Europa daje podršku, ali jednostavno samo zato da mi tu ne bi dobili političke poene na nečem što je neupitno dobro. Pusti interes građana, ako je jači interes da naneseš štetu političkom suparniku – kazao je Čačić.

Dodao je da se na sve to nadogradila još jedna činjenica:
-U cijelom nizu drugih projekata na lokalnoj i na regionalnoj razini HDZ se ponašao na najprimitivniji i najprljaviji način, a nacionalna ga razina u tome nije ni na kakav način sprječavala. Na to smo upozoravali, a kad je sve skupa kulminiralo cijelim nizom korupcionaških afera kojima smo svjedočili rekli smo – čekajte malo!
Šef Reformista dodao je da je interes države u trenutku „kad se lomilo” bio da Reformisti podrže formiranje vlade, ali da ovoga trenutka više nisu nužni.
-Ima tih različitih prebjega koji nisu dobili svoje političke legitimacije, nego su se spremni prodati. Mi smo dobili svoj mandat na svojim političkim stavovima, podržali smo HDZ očekujući da će se korektno držati dogovora, ali nisu se držali, već naprotiv. Stoga ne vidimo ni jedan razlog da o dalje budemo prisutni u nečemu što nama nanosi ozbiljnu političku štetu – zaključio je Radimir Čačić.

a.kučić/sjever.hr
24.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.