Now Reading:
Prije 31 godinu oslobođen vojni objekt Karaule u Goričanu: „Tog trenutka Međimurje je bio prvi oslobođeni teritorij”
Full Article 2 minutes read

Prije 31 godinu oslobođen vojni objekt Karaule u Goričanu: „Tog trenutka Međimurje je bio prvi oslobođeni teritorij”

U Općini Goričan u nedjelju je prigodno obilježena 31. godišnjica oslobođenja vojnog objekta Karaule “Marko Kovač”.

Na početku obilježavanja, nakon intoniranja himne, minutom šutnje odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Prigodnim govorom okupljenima se u ime domaćina obratio općinski vijećnik Franjo Šavora, koji je pozdravio sve prisutne i istaknuo kako je prije rujanskih događaja 1991. godine hrvatska policija bila najvažnija snaga obrane zemlje uz hrvatske branitelje.

-Najveći dio oružja u Hrvatsku u to vrijeme stiže preko Graničnog prijelaza Goričan, koji zbog toga postaje interesantan obavještajnoj službi KOS-a u Beogradu, ali i pojedinim stranim službama. Odlučujuća odluka za oslobođenje Hrvatske donesena je 8. rujna 1991. godine. Tog dana održana je sjednica Glavnog stožera Hrvatske vojske u Zagrebu uz nazočnost nekih članova Vlade na kojoj predsjednik RH Franjo Tuđman odobrava planove blokade i zauzimanja vojarni JNA predloženih od strane Glavnog stožera HV. U srijedu, 18. rujna 1991., u 9,55 sati predaje se posada karaule “Narodni heroj Marko Kovač” kod graničnog prijelaza Goričan. Tog trenutka Međimurska županija bila je prvi potpuno oslobođeni teritorij od snaga JNA. Postrojbe iz Međimurja dobile su mogućnost pomoći drugima, što u oružju ali i ljudskom potencijalu – istaknuo je Šavora.

Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća, za sve prisutne održan je prigodni domjenak na prostorima NK Trnave.

www.sjever.hr / gorican.hr
19.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.