Now Reading:
U Zaboku obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama – Petek: Svaki dan treba iznova progovarati o tome da je nasilje neprihvatljiva kategorija
Full Article 5 minutes read

U Zaboku obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama – Petek: Svaki dan treba iznova progovarati o tome da je nasilje neprihvatljiva kategorija

U Hrvatskoj se 22. rujna obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine te ozlijeđenu djelatnicu. Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama ima za cilj podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje, a tim je povodom u ponedjeljak obilježen i u Krapinsko – zagorskoj županiji, točnije u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Samo obilježavanje organizirali su Centar za savjetovanje, istraživanje i edukaciju te SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja KZŽ, a u suradnji sa Županijskim timom za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Kako je objasnila Vendi Keserica Tomičić, iz CESI, SOS telefona i savjetovališta za žene žrtve nasilja KZŽ, povodom obilježavanja ovog važnog dana u zabočkoj srednjoj školi organizirana je edukativna radionica na temu prevencije seksualnog uznemiravanja i pokazna radionica samoobrane.

– Edukativna radionica je više vezana uz prevenciju seksualnog uznemiravanja. Procijenili smo da je stvarno seksualno uznemiravanje nešto što je vezano uz rodnu problematiku i nešto što je blisko uzrastu srednjoškolaca, a samoobrana će isto tako biti za njih. Vjerujemo da će njima to biti jako interesantno, korisno i poučno. Bitno je da taj dan obilježimo kroz edukaciju i prevenciju, pogotovo među djecom i mladima – naglasila je Keserica Tomičić.

Pokaznu radionicu samoobrane održao je dugogodišnji trener Marko Vrbanec s kojim CESI; SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja KZŽ ostvaruje dugogodišnju suradnju.

– Već četvrti puta organiziramo ovaj tečaj samoobrane. Smatram ga vrlo bitnim jer iako ne možemo spriječiti nasilje, možemo biti podrška ženama, da znaju da smo tu za njih i već smo onda veliku stvar napravili. Mi kao obitelj, prijatelji, sugrađani to nasilje nikako ne smijemo ignorirati, a žene ga ne smiju ignorirati jer može biti samo sve gore – pojasnio je Vrbanec.

Događanje je podržala i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek koja je naglasila kako je obilježavanje Dana borbe protiv nasilja prigoda kada trebamo snažnije, glasnije i jače svi skupa progovoriti o toj temi.

– Nasilje nema opravdanja i ono je nažalost u našoj okolini svakodnevno, naime svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj doživi nasilje, a neka istraživanja pokazuju i da je preko polovice ubijenih žena stradalo upravo od ruku svojih bliskih životnih partnera ili članova svoje obitelji. To samo govori u prilog činjenici da trebamo o nasilju kao neprihvatljivoj kategoriji govoriti uvijek iznova i svaki dan – pojasnila je Petek dodavši kako je najvažnije razgovarati s djecom i mladim ljudima, govoriti im o tome što se događa u njihovoj okolini te što je prihvatljivo, a što nije.

Spomenula je i kako na području Krapinsko – zagorske županije, već skoro dvije godine djeluje Dom za žrtve nasilja “Novi početak”.

– U te nepune dvije godine imali smo 39 korisnika, od toga 16 žena i 23 djece i upravo taj podatak dokazuje da se na području naše županije događa nasilje u obitelji. Prema evidencijama MUP-a proizlazi kako svake godine ima oko 300 i kaznenih i prekršajnih djela na štetu djece i obitelji te bez obzira na procesuiranje i sve preventivne programe svaki dan iznova treba glasno progovarati o tome da je nasilje u obitelji, nasilje prema ženama i djeci neprihvatljiva kategorija – naglasila je Petek.

Inače, Krapinsko – zagorska županija provodi i akciju “I tebe se tiče”, a koja ima za cilj jačanje senzibiliteta građana i osviještenosti o prisutnosti nasilja nad ženama, ali i obiteljskog nasilja općenito te šalje jasnu poruku o potrebi prijavljivanja nasilja i podrške žrtvama nasilja u obitelji. U sklopu akcije u svim gradovima i općinama KZŽ postavljaju se ploče s porukama žena žrtva nasilja.

Jedan od sudionica radionica, Barbara Jaklić, učenica 4. mt razreda smatra da je nasilje najprisutnije na društvenim mrežama na kojima današnje generacije provode puno vremena.

-Ovakve vježbe i radionice bi se trebale češće održavati kako bi se što više prevenirale ovakve situacije – ističe Barbara.

Magdalena Škreblin, učenica 4. razreda industrijskog dizajna je pak objasnila kako se o nasilju i njegovim posljedicama dosta uči, ali zato o obrani od nasilja ne te kako im ovakva predavanja i vježbe puno znače.

– Pokazane su nam osnovne, jednostavne vježbe koje možemo primijeniti u svakodnevnom životu, kad se nađemo u situacijama nasilja. U školi se ne susrećemo direktno s nasiljem, ali znam za priče u gradu, pogotovo u većim gradovima poput Zagreba, gdje je nasilje češće. Ovo nam dobro dođe da znamo kako postupiti u tim situacijama – zaključila je Magdalena.

jmiklauzic / www.sjever.hr
19.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.