Jede vam se nešto slatko? Donosimo vam recept za savršenu i brzu nedjeljnu slasticu prepunu, svima obožavane, čokolade.
Brza u pripremi, jer ćete potrošiti svega 10 minuta na nju, ali nešto sporija u hlađenju zbog čokoladnog preljeva. Velika i zasitna torta koja će zadovoljiti svako nepce.
Sastojci:
Sastojci za biskvit (čaša je ona od jogurta od 180 g):
2 žlice kakaa u prahu
2 čaše tekućeg jogurta
2 žličice sode
pola čaše ulja
2 čaše šećera
2 čaše oštrog brašna
Po želji dodatno za biskvit nakon pečenja:
sok 1 naranče
Čokoladni preljev:
500 ml slatkog vrhnja za šlag
250 g čokolade za kuhanje ili BAM tamnih čokoladnih kapljica
po želji: korica 1 naranče
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200C.
Sve sastojke za biskvit izmiksajte ili izmiješajte pjenjačom u jednoj posudi.
Smjesu izlijte u kalup za torte promjera 24 cm.
Stavite peći oko 20-25 minuta, zavisno od pećnice. Najbolje da provjerite čačkalicom ili nožićem, ako izlaze suhi gotovo je.
Pečenu toplu tortu ostavite u kalupu skupa sa stranicama i ukoliko želite možete ju preliti sokom jedne naranče za dodatni okus.
Preljev pripremite tako da slatko vrhnje za šlag zagrijete do vrenja, maknete ga s vatre pa u njega umiješate čokoladu i ukoliko želite koricu naranče, miješajte dok se sve ne spoji pa prelijte preko još tople torte koju ste ostavili u kalupu jer će biti tekuće.
Tortu prvo ohladite na sobnoj temperaturi pa ju kasnije premjestite u frižider za brže hlađenje. Tek kasnije kada se je krema stegnula maknite stranice kalupa.
Dobar vam tek!
foto: ilustracija
www.sjever.hr / www.domacica.hr
18.09.2022.