Now Reading:
Veliki projekt Općine Bedekovčina – Kreće katastarska izmjera za katastarsku općinu Komor
Full Article 4 minutes read

Veliki projekt Općine Bedekovčina – Kreće katastarska izmjera za katastarsku općinu Komor

U prostorijama Općine Bedekovčina u četvrtak su službeno otvoreni radovi katastarske izmjere na području općine Bedekovčina za katastarsku općinu Komor.

Kako je objasnio načelnik Darko Ban sve je započelo još 2017. godine kada je Državna geodetska uprava raspisala javni poziv za natječaj, a na koji se javila Općina Bedekovčina.

– Bitno je reći da su još 2017. godine vijećnici, u tadašnjem sazivu, donijeli odluku da se krene u katastarsku izmjeru. Vijećnici u sadašnjem sazivu donijeli su odluku da se potpiše ugovor o izmjeri koju sam ja kao načelnik i proveo. Čekali smo na potpisivanje ugovora s Ministarstvom do ove godine, kada smo u lipnju potpisali ugovor o javnoj nabavi usluga katastarska izmjera i izrada elaborata katastarske izmjere za područje katastarske općine Komor, vrijedan 15,5 milijuna kuna – kazao je načelnik Ban.

Pojasnio je kako je Općinsko vijeće prepoznalo važnost rješavanja imovinskopravnih odnosa na površinama na području općine.

– Ljudi nisu rješavali svoje obveze u pogledu vlasništva, posebice na gruntovnom odjeljku, a sada kroz ovaj naš natječaj imaju priliku da riješe imovinskopravne odnose i na katastru i da se u gruntovnicu unesu imena pravih vlasnika i korisnika. Sredstva potrebna za provođenje katastarske izmjere na području katastarske općine Komor snosit će Državna geodetska uprava u iznosu od 40 posto ukupnih troškova, dok pak 60 posto izmjere financira sam vlasnik, odnosno Općina za javna zemljišta. Mislim da je to jako dobra pogodnost za naše mještane i da im je ovo savršen trenutak da izmjere svoja zemljišta i upišu stanje i vlasništvo u zemljišne knjige po izuzetno povoljnoj cijeni – poručio je načelnik Ban.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar naglasio je kako su geodetske izmjere za same građane puno važnije nego što bi većina stanovništva u prvi trenutak zapravo to prepoznala.

– Vi danas bez riješenih imovinskopravnih odnosa ne možete ući u nikakvu investiciju. Investitori kad dolaze kod mene, domaći ili strani, prvo pitanju da li su riješena imovinskopravni odnosi. To je nešto što je zapravo ulaganje i u sadašnjost i u budućnost – rekao je župan Kolar te pohvalio državnu geodetsku upravu s ovim programom i Općinu Bedekovčina koja je donijela odluku da ide u novu izmjeru katastarske općine Komor.

– Apsolutno sam uvjeren da će ovaj posao biti odrađen na najvišem mogućem stručnom i profesionalnom nivou. Moja je i preporuka ostalim kolegama gradonačelnicima i načelnicima da se javljaju na natječaj koji će raspisati državna geodetska uprava, a Krapinsko – zagorska županija će u okviru svojih mogućnosti financijski pomoći svim onim općinama koje će ući u novu izmjeru svojih katastarskih općina – poručio je Kolar.

Dodao je i kako je prema novom programu Vlade Republike Hrvatske, 38 dobivenih ugovora za područja čitave Hrvatske, a jedan je s područja Krapinsko – zagorske županije, a to je Općina Hum na Sutli.

– Bit će još natječaja i treba ući u te aranžmane. Bedekovčina je ušla po starom programu, novi je puno povoljniji za JLS, a mi ćemo se potruditi da ovima koji su još u starom programu pomognemo malo više – izjavio je župan.

Damir Šantek, ravnatelj Državne geodetske uprave istaknuo je kako je to samo jedna u nizu katastarskih izmjera koje Državna geodetska uprava provodi.

– Vlada Republike Hrvatske donijela je godišnji plan katastarskih izmjera za područje cijele Hrvatske, a mjere se građevinska područja i ono što nije građevinsko područje. Ova je izmjera dogovorena još prije i ima nekih 17 tisuća katastarskih čestica, što je možda malo više za prosjek, ali to ovdje u Zagorju izgleda normalno – rekao je Šantek dodajući kako je dobra suradnja između izvođača radova i jedinice lokalne samouprave tako da će katastarska izmjera biti izvršena u roku propisanom ugovorom.

jmiklauzic / www.sjever.hr
15.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.