Now Reading:
U naredne tri godine na području Krapinsko-zagorske županije 20 milijuna kuna za nove nogostupe?
Full Article 3 minutes read

U naredne tri godine na području Krapinsko-zagorske županije 20 milijuna kuna za nove nogostupe?

Uz županijsku cestu Ž2186 u naselju Gredice na području Grada Klanjca u tijeku su završni radovi na izgradnji nogostupa ukupne dužine 5,5 kilometara, a kako oni napreduju provjerio je i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar u pratnji gradonačelnika Zlatko Brleka i ravnatelja ŽUC KZŽ Stjepana Sirovca.

Vrijednost radova na ovoj dionici iznose 900 tisuća kuna, a financira je Grad Klanjec zajedno s ŽUC-om koji sufinancira iznos od 300 tisuća kuna, dok Ministarstvo graditeljstva sufinancira izgradnju u visini 120 tisuća kuna, a ostalo su općinska sredstva.

Gradonačelnik Brlek opisuje kako radovi na četvrtoj dionici obuhvaćaju 440 metara, a u nju je ugrađena i odvodnja.

-Radi se o dionici koja nam je posebno bitna jer je dosta prometna te nam tom dionicom učenici prema Mihanović Dolu idu na autobusnu stanicu za daljnje putovanje u škole. Naša je deviza da moramo osigurati siguran put za sve naše sudionike u prometu, ali isto tako ove tri naše novoizgrađene dionice postale su jako zanimljive mnogim našim šetačima – rekao je Brlek dodavši kako se nada da će ova dionica biti završena do kraja listopada čime će dio od Klanjca prema Kraljevcu biti završen.

Župan Kolar potvrđuje kako su Krapinsko-zagorska županija i ŽUC svjesni su što znači sigurnost te stoga postoji poseban program unutar proračuna ŽUC-a temeljem kojeg se raspisuju natječaji na koji se mogu javiti jedinice lokalne samouprave za sufinanciranje izgradnje nogostupa kao što je slučaj i ovdje u Klanjcu.

-Ove smo godine u proračunu osigurali 2 milijuna kuna, javilo se 13 JLS-ova, a nakon pregleda i ocjene dokumentacije iz javnog poziva, odabrali smo njih osam za sufinanciranje. S obzirom da su ove velike dionice po 5 ili 5,5 kilometara, potreban je određeni rok od tri-četiri godine da bi se to realiziralo do kraja – rekao je Kolar pa pozivao kolege načelnike i gradonačelnike da u suradnji sa ŽUC-om projektiraju i da se jave natječaj. Nadalje, napominje kako će zbog velikog interesa u sljedeće tri godine izdvojiti po 3 milijuna kuna, odnosno ukupno 9 milijuna.

-Uz druga sufinanciranja iz pojedinih ministarstava i udio lokalne samouprave, mogli bi u tri godine više od 20 milijuna kuna uložiti u izgradnju novih nogostupa. Idemo svi zajedno ponovo odraditi jedan dobar posao – poziva Kolar.

Stjepan Sirovec, ravnatelj ŽUC-a KZŽ ističe kako na ovoj cesti u Gredicama osim što se rješava pješački promet i postižemo sigurnije kretanje pješaka, a isto tako i oborinske odvodnje te sukladno prostornim uvjetima i proširenje prometne trake,

-Nadamo se da ćemo i u narednim godinama, unatoč svim obavezama na klizištima i slično, moći izdvojiti dio sredstava i u suradnji s jedinicama lokalne samouprave doprinijeti da i ovaj pješački promet uz županijske i lokalne ceste bude što sigurniji i da se pješaci što lakše kreću – kazao je Sirovec.

abrkic/sjever.hr
15.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.