Now Reading:
U Gornjem Mikloušu pod krošnjama stare lipe oživjela tradicija čitanja Zapovijedi Pod Lipom
Full Article 2 minutes read

U Gornjem Mikloušu pod krošnjama stare lipe oživjela tradicija čitanja Zapovijedi Pod Lipom

Jedinstven je to običaj koji se temelji na nekadašnjoj praksi čitanja obavijesti nadležnog kotarskog suda koje su se stanovništvu na taj način prenosile u doba Vojne Krajine jednom tjedno, a koja se prestala provoditi pred početak Drugog svjetskog rata s napretkom javnih medija, ponajprije radija.

Iako se oblik „zapovijedi“ koji se danas izvodi u Mikloušu jednom godišnje ispod lipe kraj župne crkve sv. Nikole razlikuje od svog izvornog oblika, zadržava uspomenu na način života prije uvođenja struje te razvoja pošte i medija. #Lokalnazajednica prepoznala je taj običaj kao dio svog identiteta, pa se tako nakon čitanja „zapovijedi“ stanovništvo ostaje družiti uz goste uže i šire čazmanske okolice.

Zapovijed Pod Lipom upisana je 2021. godine u Registar kulturnih dobara RH kao nematerijalno kulturno dobro https://registar.kulturnadobra…, a time su se intenzivirali i projekti u lokalnoj zajednici na dokumentiranju, prezentaciji i popularizaciji ovog dobra koje Ministarstvo kulture i medija redovno podupire kako bi se nastavilo održavanje ovog tradicijskog običaja.

Ovogodišnji program uprizorenja Zapovijedi prati bogati trodnevni program, likovna kolonija, izložba o promjenama u tradicijskom odijevanju kao i koncert autohtonih tradicijskih napjeva, a organizirao ga je KUD „Sloga“ Miklouš u suradnji s Centrom za kulturu, Gradskim muzejem Čazma i Turističkom zajednicom grada Čazme, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Hrvatskog sabora kulture, Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Čazme.

Izvor: Facebook/Ministarstvo kulture i medija

sjever.hr/bbz.hr
14.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.